A PSD és a PNL versenytársak lesznek az EP-választáson

A PSD listájára felkerült a PC és az UNPR egy-egy jelöltje, a PNL önálló listát indít.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
tuzolto

Mindig is tűzoltó szerettél volna lenni?

Most teljesülhet az álmod, ha követed ezeket a...
magashegyek

Hegyi túrázók, figyelem!

A magas hegyekben hó és fagy várható a hétvégén.
wizzair

Bombahír az egyik Wizzair-gépen

Kényszerleszállást hajtottak végre a bukaresti...

Antonescu Ponta
Crin Antonescu Victor Ponta
szerkesztoÍRTA: UH.RO
2014. február 07., 07:13
0 hozzászólás. 

Corina Crețu európai parlamenti (EP-) képviselő, a Szocialisták és Demokraták (S&D) képviselőcsoportjának egyik alelnöke vezeti a Szociáldemokrata Párt (PSD) jelöltlistáját a május 25-i EP-választásokon - döntötte el a PSD végrehajtó bizottsága csütörtökön.

Corina Crețu, a PSD alelnöke 1992-1996, illetve 2000-2004 között, Ion Iliescu volt államfő mandátuma idején, a román elnöki hivatal szóvivője volt, 2007 óta EP-képviselő. 2013-ban a Románia Csillaga érdemrend birtokosaként ő kezdeményezte, hogy az érdemrend etikai testületeként működő becsületbíróság minősítse méltatlannak Tőkés László EP-képviselőt a román állami kitüntetésre, mivel szerinte Tőkés nacionalista és revizionista kijelentéseket tesz.

A PSD EP-listájának második helyére Ecaterina Andronescu volt oktatási minisztert, harmadik helyére pedig Cătălin Ivan EP-képviselőt, a párt szóvivőjét rangsorolták.

Victor Ponta kormányfő, a PSD elnöke szerint a szociáldemokraták a lista első 13 helyét tekintik befutónak, ami a Romániának járó 32 EP-mandátum több mint 40 százalékát jelenti.

Ponta szerint a listára a kormányzó Szociálliberális Szövetségben (USL) szintén résztvevő két kis párt - a Konzervatív Párt (PC) és Románia Haladásáért Országos Szövetség (UNPR) - egy-egy jelöltje is felkerül a szerinte "még megszerezhető, de nem biztos befutó" 14. és 15. helyre.

Korábban felmerült, hogy az USL két nagy pártja - a PSD és a Nemzeti Liberális Párt (PNL) - közös jelöltlistát állítsanak, végül azonban úgy döntöttek, nem mossák össze az ideológiai választóvonalakat. A kormánykoalíció pártjai így egymás versenytársai lesznek az EP-választásokon.

A legfrissebb közvélemény-kutatások szerint a PSD a szavazatok 35-41 százalékára számíthat az EP-választásokon.

A felmérések PNL-t 16-20 százalékára, a jobbközép Demokrata Liberális Pártot 14-19 százalékára, a Romániai Magyar Demokrata Szövetséget (RMDSZ) 6-7 százalékra taksálják.

mti



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."