A szekuritátés tisztek újabb névsora

Tőkés László nyilatkozatában 99 volt szekustiszt és tartótiszt nevét hozta nyilvánosságra.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
tuzolto

Mindig is tűzoltó szerettél volna lenni?

Most teljesülhet az álmod, ha követed ezeket a...
magashegyek

Hegyi túrázók, figyelem!

A magas hegyekben hó és fagy várható a hétvégén.
wizzair

Bombahír az egyik Wizzair-gépen

Kényszerleszállást hajtottak végre a bukaresti...

Tokes
Tokes
szerkesztoÍRTA: LŐRINCI RÉKA
2010. február 17., 10:17
0 hozzászólás. 


Február 16-án Tőkés László EP-képviselő nagyváradi irodájában tartott sajtótájékoztatót. A találkozót Szilágyi Zsolt kabinetfőnök vezette fel, aki a Tismăneanu-jelentéssel lendületet kapott folyamat megtorpanásáról beszélt. Csendes László, a Szekuritáté Irattárát Tanulmányozó Országos Bizottság (CNSAS) volt elnökének kényszerű lemondásától kezdve Marius Oprea, a Kommunizmus Bűneit Vizsgáló és a Román Száműzöttek Emlékét Ápoló Intézet vezetője körül kialakult zűrön át a nemrégiben a titkosszolgálati ügynökök riasztó számáról napvilágot látó sajtóanyagokig megannyi aggodalomra okot adó jelenségre hívta fel a figyelmet.

Tőkés László
EP-képviselő ez alkalomból kiadott Nyilatkozatának tartalmát foglalta össze: Bartolomeu Anania kolozsvári román ortodox metropolita Szekuritáté-kollaboránsi múltja körüli botrány és a hasonszőrű informátorok esete világosan példázza, hogy a kommunista-titkosszolgálati múlttal való szembenézés és a volt ügynökök felfedése nem csupán a történelmi múlt, hanem legalább annyira a társadalmi jelen egyik parancsoló kérdése – mondta a püspök, aki kiemelte: maga a szembenézés és átvilágítás nem annyira politikai, hanem főként erkölcsi kérdés.

Tőkés kihangsúlyozta: azokkal ért egyet, akik a múlt bűneinek feltárását, valamint a bűnösök leleplezését és felelősségre vonását követelik – így Marius Opreával és Herta Müllerrel. Megismételte: a Temesvári Társaság Kiáltványának 8. pontjával vallja, hogy a kommunista múlt ügynökeinek és kiszolgálóinak a közhivatalokban nincs keresnivalójuk. Ez alkalommal első adalékként a volt református püspök közzétette az eddigi – az Archívumból kapott dokumentumok alapján beazonosított – volt szekuritátés/belügyes tisztek és tartótisztek listáját is, amelyen 99 személy nevét, akkori pontos rangját és tisztségét jelölte meg. A lista több magyar vagy láthatóan elrománosított nevet tartalmaz, az adatok Tőkés László és családja megfigyelési dossziéjából származnak. A nyilatkozat alján olvashatjuk, a listán szereplők nagy része azóta nyugdíjba vonult és valószínű, hogy a Román Hírszerző Hivatal máig aktív tagja.

Tokes_Szabo

Tőkés László és Szabó László

Az EP-képviselő a találkozón vendégül látta Szabó László unitárius lelkészt, az Unitárius Egyház Átvilágítást Koordináló Bizottságának tagját, aki a történelmi egyházak átvilágító bizottságai Szakmai Egyeztető Fórumának kezdeményezője volt. Az unitárius lelkész az 1999-ben elfogadott átvilágítási törvény „kiherélése” fölött sajnálkozott. Mint mondta, jelen pillanatban ott tartunk, hogy az egyházi vezetők kifejezett kérésére lehet átvilágítani az egyházi embereket – és ebben sajnálatos módos a román ortodox egyháznak nagy felelőssége van, ugyanakkor a magyar történelmi egyházak tisztségviselői között is találhatunk olyanokat, akik haszonélvezői a törvény gyengítésének.

Forrás: Tőkés László EP-képviselő sajtóirodája


0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."