Ponta a liberálisok kilépésére készül

Ideiglenes miniszterek veszik át a megüresedő tárcák vezetését, ha a liberálisok kilépnek a kormányból - közölte Victor Ponta szociáldemokrata (PSD) miniszterelnök hétfőn.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
tuzolto

Mindig is tűzoltó szerettél volna lenni?

Most teljesülhet az álmod, ha követed ezeket a...
magashegyek

Hegyi túrázók, figyelem!

A magas hegyekben hó és fagy várható a hétvégén.
wizzair

Bombahír az egyik Wizzair-gépen

Kényszerleszállást hajtottak végre a bukaresti...

Gabriel Oprea Victor Ponta Daniel Constantin
Gabriel Oprea Victor Ponta Daniel Constantin
szerkesztoÍRTA: UH.RO
2014. február 25., 07:35
0 hozzászólás. 

Ponta kifejtette: pártja folytatni szeretné annak a programnak a megvalósítását, amelyre a liberálisokkal közösen, a Szociálliberális Szövetség (USL) keretében kapott kétharmados választói felhatalmazást, ugyanakkor arra is felkészült, hogy a Nemzeti Liberális Párt (PNL) kedden visszahívja minisztereit a kormányból.

Hétfőn lejár a bizalmi válságba került koalíciós pártok egymásnak adott ultimátuma, de sem a liberálisok sem a szociáldemokraták nem hajlandók elfogadni egymás feltételeit a közös kormányzás folytatására.

Ponta szerint a liberálisok kilépése esetén legkésőbb március nyolcadikáig kell új kormánytöbbséget kialakítania és végleges tárcavezetőket jelölnie.

Másfél hónapig állhat ideiglenes vezetőként egy másik kormánytag egy minisztérium élén és március nyolcadikán letelik a 45 nap azóta, hogy Gabriel Oprea közrendvédelmi kormányfőhelyettes átvette a belügyi tárca irányítását Radu Stroe belügyminiszter lemondása után.

Ponta elmondta: az USL két kis pártjával közösen alkotott Szociáldemokrata Szövetség (USD) felhatalmazta őt arra, hogy - a liberálisok kilépése esetén - tárgyaljon kormánya támogatásáról a parlamenti erőkkel, köztük a Romániai Magyar Demokrata Szövetséggel (RMDSZ).

Hozzátette: az USD a liberálisokat kilépésük esetén is visszavárja a kormányba, és ezt azok elől sem kívánja eltitkolni, akiktől támogatást kér a parlamentben.

Azt is leszögezte: a szociáldemokraták nem fogják kezdeményezni Crin Antonescu liberális pártelnök leváltását a szenátus éléről.

A szociáldemokrata politikus egy vasárnap esti televíziós interjúban arról beszélt, az USD a liberálisok távozása esetén is rendelkezne egy törékeny többséggel a parlamentben, de szívesen meghívná RMDSZ-t is a kormányba, mert azzal a magyar kisebbség "radikalizálódását" is megelőzhetné.

Az USL pártjai között hete éleződött ki a hatalmi vita a kormány szerkezetéről és a megüresedett miniszteri tisztségekre javasolt liberális jelöltekről. Az USL társelnökeinek nyilatkozatai arra utalnak: egyik sem bízik a közös kormányzás folytatásában, és csak azt szeretnék elérni, hogy a közvélemény a másik felet hibáztassa a koalíció felbomlásáért.

Crin Antonescu kedd estére hívta össze a PNL állandó tanácsát, hogy döntsön a liberális miniszterek visszahívása ügyében.

mti



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."