Élt három évet és húsz napot

A PNL visszahívta minisztereit a kormányból, és megvonta a bizalmat Victor Ponta szociáldemokrata miniszterelnöktől. Szétszakadt az USL.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
tuzolto

Mindig is tűzoltó szerettél volna lenni?

Most teljesülhet az álmod, ha követed ezeket a...
magashegyek

Hegyi túrázók, figyelem!

A magas hegyekben hó és fagy várható a hétvégén.
wizzair

Bombahír az egyik Wizzair-gépen

Kényszerleszállást hajtottak végre a bukaresti...

usl
Antonescu kiszállt
szerkesztoÍRTA: UH.RO/HÍRÖSSZEFOGLALÓ
2014. február 26., 10:09
0 hozzászólás. 

A kormányból való kilépésről szóló döntést a PNL állandó tanácsa nagy többséggel hozta meg kedd esti ülésén - jelentette be Crin Antonescu pártelnök.

„Ez egy rendkívüli döntés volt, de egy olyan döntés, ami nem könnyen született meg. Egy olyan döntés, amit nem akartunk, amit megpróbáltunk elkerülni, de nem tárgyalásokkal, halogatással, elnapolással, hanem az összes lehetőség megtalálásával. Abban reménykedtünk, hogy a Szociálliberális Szövetség mintája, a partnerekkel együtt, amit vállaltunk a választók előtt, és szavazatot is kaptunk erre, folytatni tudjuk" – magyarázta a liberális elnök.

Lemondunk, mondjon le

Antonescu közölte, hogy a liberális miniszterek és államtitkárok szerdán 12 óráig hivatalosan, írásban is beadják lemondásukat.

A párt Victor Ponta kormányfőt is felszólította a lemondásra, arra hivatkozva, hogy a 2012-es parlamenti választásokon a Szociálliberális Szövetség (USL) szerzett kétharmados támogatást, amely a nemzeti liberálisok nélkül nem létezik többé.

„Amennyiben Ponta nem mond le kormányfői tisztségéről, akkor a PNL ellenzékben marad. A román állampolgároknak tudniuk kell, hogy bármilyen kormányzási formulában részt veszünk, nem futunk el a felelősség elől" – fogalmazott Antonescu.

Victor Ponta még a nemzeti liberálisok várható döntése előtt kijelentette, hogy nem mond le, amíg politikai ellenfele, Traian Băsescu tölti be az elnöki tisztséget. Az alkotmány ugyanis tág mozgásteret biztosít az államfőnek arra, hogy kit bíz meg kormányalakítással, ezért a szociáldemokrata (PSD) pártelnök nem akar kockáztatni.

Crin Antonescu ugyanakkor azt is elmondta, hogy nem fog lemondani a szenátus éléről.

Hogyan tovább, liberálisok?

Antonescu bocsánatot kért szavazóiktól, miután nem tudták véghez vinni projektjeiket, amelyekbe „nagyon sokat fektettek és nagyon hittek."

„Akár az ellenzékben, akár kormányon folytatjuk – még, ha ellenzékben leszünk is, meggyőződésem, hogy hamarosan, legkésőbb év végéig kormányon leszünk mi, PNL-sek – megpróbáljuk megvédeni azokat az értékeket, célokat, melyeket az embereknek javasoltunk" – mondta a liberális elnök.

Arra az újságírói kérdésre, hogy támogatnak-e egy esetleges bizalmatlansági indítványt, azt válaszolta, ez egy ellenzéki párt legfőbb fegyvere, és mivel egy ülésszakban egyetlen indítványra van lehetősége, jól meggondolja, mikor használja.

Az alkotmánymódosításról kijelentette, hogy azt nem egyedül ő, hanem az USL pártjai is támogatták, és ha ez a jövőben is így marad, akkor is vállalja azokat a módosításokat, amelyeket megszavaztak. Ha a PSD és partnerei továbbra is támogatják, akkor megyünk előre – fogalmazott az ellenzékbe került politikus.

USL vagy USD, és RMDSZ

A Victor Ponta vezette szociáldemokraták, több kisebb párttal együtt, törékeny többséggel rendelkeznek a bukaresti parlamentben. A kormányfő azt is előre bejelentette, hogy szívesen meghívná az RMDSZ-t is a kormányba, nemcsak egy kényelmesebb parlamenti többség reményében, hanem azért is, hogy a magyar kisebbség "radikalizálódását" megelőzze.

Kisebbségi, gazdasági és szociális kérdésekkel kapcsolatos elképzeléseikről fognak tárgyalni, ha megkeresik az RMDSZ-t a kormányra lépés érdekében – nyilatkozta Kelemen Hunor, RMDSZ elnök a Transindexnek.

Szerinte a kormányátalakítás gyorsan fog történni, már a jövő héten meglesz az új kormány összetétele.

Kelemen Hunor azt is elmondta, hogy kedd estig nem keresték meg a kormányralépéssel kapcsolatban.

Médiaforrások szerint: a PSD szerdán tárgyalásokat kezd az RMDSZ-szel az esetleges együttműködésről, és Victor Ponta jövő héten járul a parlament elé, hogy bizalmat kérjen új kormánya számára.

USL: élt három évet és húsz napot

Az USL három hete vitázó pártjai nem tudtak megegyezni a kormány szerkezetének átalakításáról és a megüresedett miniszteri tisztségek elosztásáról.

A liberálisok úgy értékelték: valójában kiszorították őket a hatalomból, mert nem voltak hajlandók elfogadni azt a - szerintük másodrangú - szerepet, amelyet a szociáldemokraták szántak nekik Victor Ponta kormányában.

A liberálisok kormányzati súlyuk megerősítése érdekében a párt legnépszerűbb politikusát, Klaus Johannis elnökhelyettest akarták a kormányba küldeni a megüresedett belügyminiszteri posztra, és kormányfőhelyettesi tisztséget is követeltek számára. Utóbbit Ponta nem fogadta el, de megvárta, amíg a PNL dönt a koalíció felbontásáról. A miniszterelnök még kedd este is azt hangoztatta, hogy együtt akar kormányozni a liberálisokkal.

A szociáldemokraták azt vetik a liberálisok szemére, hogy eddig is úgy bírálták a kormányt, mintha ellenzékben lettek volna, és személyes ambícióik miatt feláldozták a koalíciót. Ponta szerint a szakítást Antonescu provokálta ki, azért, hogy ellenzékből indulhasson az őszi államfőválasztáson.



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."