Előrehozott virágvasárnap

Hétvégén dönt az RMDSZ arról, támogatja-e és ha igen, milyen formában Victor Ponta új kormányát. Hajlik a rózsa, törekszik a tulipán.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
tuzolto

Mindig is tűzoltó szerettél volna lenni?

Most teljesülhet az álmod, ha követed ezeket a...
magashegyek

Hegyi túrázók, figyelem!

A magas hegyekben hó és fagy várható a hétvégén.
wizzair

Bombahír az egyik Wizzair-gépen

Kényszerleszállást hajtottak végre a bukaresti...

Kelemen Hunor
Hajlik a tulipán
szerkesztoÍRTA: UH.RO
2014. február 26., 23:19
0 hozzászólás. 

Még mindig nem tudni, hogy lesz-e a magyar kisebbségnek képviselete a keddi kormányválság után a végrehajtó hatalomban. Az már ismert, hogy az RMDSZ szívesebben venne részt a következő kormányban, mint nyújtana számára külső támogatást a parlamentben, ha meg tudnának állapodni az együttműködés feltételeiről a Szociáldemokrata Párttal – derült ki Borbély László, az RMDSZ politikai alelnökének szerdai nyilatkozatából.

A PSD-kormány háromfős többségre számíthat a parlamentben - két kis párt és a kisebbségi frakció szavazataival -, miután eddigi koalíciós partnere, a PNL ellenzékbe vonult. Victor Ponta, miniszterelnök már vasárnap jelezte: meghívná a kormányba az 575 tagú parlamentben 26 törvényhozóval rendelkező RMDSZ-t.

Szándékát Ponta szerdán telefonon is megerősítette az RMDSZ vezetőinek, de egy esetleges találkozó megszervezéséről nem nyilatkoztak a felek.

"Lehetne szó arról, hogy a parlamentből támogatjuk a kormányt, de a kormány asztalánál másképp tárgyalsz" - mutatott rá Borbély László.

Kelemen nem áhítozik a Victor-helyettesi posztra

Victor Ponta miniszterelnök telefonbeszélgetésben javasolta, hogy tárgyaljanak az új kormány támogatásáról - nyilatkozta Kelemen Hunor, RMDSZ-elnök.

Elmondta, Pontával nem részletezték azt, hogy lesznek-e az RMDSZ-nek miniszterei, vagy sem, de még azt sem, hogy a Szövetség külső támogatást nyújt, vagy részt vesz a kormányban. "Erről először az RMDSZ-ben, majd velük egyeztetünk" – jelentette ki Kelemen.

Erre legkorábban hétvégén kerülhet sor, ugyanis péntekre hívták össze Marosvásárhelyre a megyei szervezetek vezetőit, szombaton pedig a szövetség állandó tanácsa ülésezik. Csak ez után beszél meg időpontot Victor Ponta, PSD elnökkel – fogamazott Kelemen Hunor.

Arra az újságírói kérdésre, ha az RMDSZ részt vesz a kormányban, érdekelté válik-e, hogy ő legyen a kormányfő-helyettes, Kelemen a következőket válaszolta: "Megbeszéljük az RMDSZ-es kollégákkal. Voltam miniszter, de nem a kormányfő-helyettesi pozíció ad politikai, vagy párton belül súlyt, így ez nem személyes indítatás."

Megoldódna a székelyzászlók ügye?

Borbély kifejtette: a kormányzati részvétel hozzájárulna az ország stabilitásához, és nemcsak Bukarestben jelentene tisztségviselőket és erősebb érdekérvényesítési lehetőséget, hanem több megyében is magyar prefektus kerülhetne a kormányhivatalok élére.

Emlékeztetett arra, hogy amióta nem az RMDSZ prefektusai vezetik a székely megyék kormányhivatalait, a román helytartók tucatnyi pert indítottak a magyar jelképek, főleg a székely zászló ellen (Kovászna megye prefektusa 50-60 peres ügyet indított) - ennek az RMDSZ véget akar vetni.

Az utóbbi időben több diszkriminatív döntés is született, amely arra kényszerítette az önkormányzatokat, hogy állják bizonyos szociális költségek 25 százalékát.

Oktatás, autonómia, infrastruktúra

Az RMDSZ feltételei között a politikus a kisebbségi jogok bővítését, a szabad jelképhasználatot, az oktatási jogokat és az erdélyi infrastrukturális beruházásokat említette.

„Amennyiben azt látjuk, hogy van politikai akarat a nemzeti szimbólumok szabad használatára, a kisebbségi jogok támogatására, az adótörvénykönyv módosítására – amely lehetővé teszi, hogy több adó maradjon a helyi önkormányzatoknál –, és más szociális kérdések megoldására, valószínű, hogy tudjuk majd támogatni az új kormányt. Ugyanakkor kérni fogjuk azt is, hogy a decentralizációs törvényt minél hamarabb szavazza meg a parlament. Ezekről a feltételekről a napokban fogunk tárgyalni" – hangsúlyozta Borbély.

Arra a kérdésre, hogy háttérbe szorítja-e az autonómiatörekvéseket az RMDSZ esetleges kormányra lépése, Borbély László azt mondta: véglegesíteni kell az RMDSZ autonómiatervezetét és erről is tárgyalni kell a román féllel.

Hozzátette: az RMDSZ-nek nincs olyan illúziója, hogy a kormányba lépés kedvéért a román többség felajánlja, hogy megszavazza az autonómiát, de az RMDSZ azon dolgozik, hogy megszerezze hozzá a román többség támogatását.

Victor Ponta hétfőn szeretné véglegesíteni új kormánya névsorát, amelyről kedden szavazna a parlament.

uh.ro/hírösszefoglaló



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."