Kimarad a kormánybuliból az RMDSZ?

Az USD-nek Dan Diaconescuékkal is meglehet a többség, azért az RMDSZ-el is tárgyalnak Pontáék. Eldől, ki lesz kormányon?

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
tuzolto

Mindig is tűzoltó szerettél volna lenni?

Most teljesülhet az álmod, ha követed ezeket a...
magashegyek

Hegyi túrázók, figyelem!

A magas hegyekben hó és fagy várható a hétvégén.
wizzair

Bombahír az egyik Wizzair-gépen

Kényszerleszállást hajtottak végre a bukaresti...

Kelemen-Ponta
Victor Ponta és Kelemen Hunor
szerkesztoÍRTA: UH.RO
2014. március 03., 13:10
0 hozzászólás. 

Hétfőn ültek tárgyalóasztalhoz a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) és a Szociáldemokrata Párt (PSD) képviselői. A megbeszélés témája az RMDSZ kormányra lépése, illetve ennek feltételei.

A vasárnapra tervezett tárgyalásokat Victor Ponta kormányfő hivatalos programja miatt hétfőre halasztották, de egyes források szerint bizonyos ellenzéki alakulatok, főként a Dan Diaconescu Néppárt (PPDD) meggyőzése miatt a Szociáldemokrata Uniónak (USD) az RMDSZ nélkül is meglesz a parlamenti többsége.

A PSD-RMDSZ tárgyalások elkezdődtek, az USD ülését 14 óra 30 percre hívták össze.

Az Agerpres hírügynökség arról tudósít, jelenleg elakadtak a tárgyalások, mert az RMDSZ az egészségügyi tárcát is magának igényli Cseke Attilát ajánlva a tárca élére. A hírügynökség kormányközeli forrásokra hivatkozva állítja, hogy eddig két miniszteri tárcáról és egy miniszterelnök-helyettesi pozícióról zajlott a tárgyalás. A kulturális miniszter és egyben miniszterelnök-helyettes Kelemen Hunor, a környezetvédelmi miniszter pedig Korodi Attila lenne.

Az RMDSZ tisztában van azzal, hogy a kormányprogram a kormányváltással nem változik, van azonban néhány közös projekt, amelyek alapján vállalható lenne az USD-vel való kormányzás. Markó Béla, a szövetség volt elnöke az utóbbi időben elharapódzott magyarellenes trend megfékezését tartaná a kormányralépés egyik feltételének és céljának – hangzott el a szombati

Szövetségi Képviselők Tanácsán.

A Nemzeti Liberális Párt (PNL) miniszterei szerdán mondtak le a kormányból, és ezzel hivatalosan is felbomlott az USL, amelynek fő erejét a liberálisok és a szociáldemokraták képezték.

A liberálisok ellenzékbe vonulásával Ponta tárgyalásokat kezdeményezett a nemzeti kisebbségek parlamenti frakciójával és a Romániai Magyar Demokrata Szövetséggel (RMDSZ). A PSD a Konzervatív Párttal (PC) és a Románia Haladásáért Országos Szövetség (UNPR) nevű kispártokkal már szövetséget alkot, így a nemzeti kisebbségekkel és az RMDSZ-el együtt 55 százalékos parlamenti többségre tenne szert.



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."