Nem jegyzik be az USD-t

Elutasította a választási iroda a Szociáldemokrata Szövetség bejegyzését.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
tuzolto

Mindig is tűzoltó szerettél volna lenni?

Most teljesülhet az álmod, ha követed ezeket a...
magashegyek

Hegyi túrázók, figyelem!

A magas hegyekben hó és fagy várható a hétvégén.
wizzair

Bombahír az egyik Wizzair-gépen

Kényszerleszállást hajtottak végre a bukaresti...

Gabriel Oprea Victor Ponta Daniel Constantin
Gabriel Oprea, Victor Ponta és Daniel Constantin
szerkesztoÍRTA: UH.RO
2014. március 04., 12:59
0 hozzászólás. 

Elutasította a román választási iroda (BEC) a Szociáldemokrata Szövetség (USD) elnevezésű választási együttműködés bejegyzését, amelyet a kormány fő erejét alkotó Szociáldemokrata Párt (PSD) hozott létre két kisebb kormánypárttal, a Konzervatív Párttal (PC) és a Románia Haladásáért Országos Szövetséggel (UNPR) közösen - közölte kedden a Mediafax hírügynökség.

A Victor Ponta miniszterelnök vezette szociáldemokraták az USD választási jele alatt akartak kormányzati partnereikkel közös listát indítani az európai parlamenti választásokon, de ezt a BEC döntése meghiúsította.

A választási iroda közlése szerint 1996-os parlamenti és elnökválasztáson használta már ezt az elnevezést egy pártszövetség. Akkor a Petre Roman volt miniszterelnök vezette Demokrata Párt (amelynek éléről később Traian Băsescu pártelnököt államfővé választották) USD néven kötött választási együttműködést a történelmi Szociáldemokrata Párttal.

Victor Ponta miniszterelnök szerint az lehet a megoldás, hogy a PSD jól ismert választási jelével indítsák a három párt közös EP-listáját.

Hétfőn a közös kormányzás alapját képező politikai megállapodást is az USD kötötte meg a Romániai Magyar Demokrata Szövetséggel (RMDSZ), ezért egyes román hírtelevíziók úgy értelmezték, hogy a megállapodás érvényét veszítette, mielőtt hatályba léphetett volna.

Végh Sándor, az RMDSZ szenátora úgy nyilatkozott, a BEC döntése nem befolyásolja a koalíciós együttműködést. A politikus kifejtette: az RMDSZ kormányra lépésének feltételeit rögzítő koalíciós megállapodást Victor Ponta (PSD), Kelemen Hunor (RMDSZ), Gabriel Oprea (UNPR) és Daniel Constantin (PC) pártelnöki minőségében írta alá, így a benne foglaltak teljesítését nem befolyásolhatja az, hogy a román pártok nem tudták bejegyezni választási együttműködésüket a BEC-nél.

Valeriu Zgonea szociáldemokrata képviselőházi elnök is úgy vélekedett, a választási iroda döntése nem érinti az RMDSZ-szel kötött megállapodást, mert a parlament nem a politikai egyezményekről szavaz, hanem a kormány szerkezetéről.

Victor Ponta miniszterelnök kedden délután kér bizalmat a törvényhozástól új kabinetje számára, amelyben az RMDSZ két miniszteri és egy kormányfő-helyettesi posztot kapott.

mti



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."