Megszavazták az új kormányt

Bizalmat szavazott a parlament az RMDSZ részvételével alakult új kormánynak.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
tuzolto

Mindig is tűzoltó szerettél volna lenni?

Most teljesülhet az álmod, ha követed ezeket a...
magashegyek

Hegyi túrázók, figyelem!

A magas hegyekben hó és fagy várható a hétvégén.
wizzair

Bombahír az egyik Wizzair-gépen

Kényszerleszállást hajtottak végre a bukaresti...

Ponta-kormány
Ponta-kormány
szerkesztoÍRTA: UH.RO
2014. március 05., 07:24
0 hozzászólás. 

Bizalmat szavazott kedden a bukaresti parlament Victor Ponta miniszterelnök új koalíciós kormányának, amelyben a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) is részt vesz.

A szavazás előtt a jobboldali Traian Băsescu államfő és a szociáldemokrata kormányfő között alkotmányossági vita robbant ki arról, hogy meg kell-e erősítenie a parlamentnek az új kormány programját. A parlamenti vita során Crin Atonescu, a korábbi kormányból kilépett liberálisok vezetője lemondott a szenátusi elnökségről.

RMDSZ: hatékony oktatás, székely zászló

A kormány új szerkezetéről és összetételéről szóló parlamenti határozatot 346 szavazattal 192 ellenében fogadta el a parlament két házának együttes ülése. A határozat elfogadásához 288 támogató voksra volt szükség.

Victor Ponta azt követően változtatott a kabinet szerkezetén és politikai összetételén, hogy múlt héten a liberálisok kiléptek kormányból és ellenzékbe vonultak. A Ponta vezette Szociáldemokrata Párt (PSD) és két kisebb szövetségese - a Konzervatív Párt (PC) és a Románia Haladásáért Országos Szövetség (UNPR) - hétfőn megállapodást kötött az RMDSZ-szel a közös kormányzásról.

Az új kormányban mind a négy pártnak miniszterelnök-helyettesi tisztsége lesz. Az RMDSZ-nek járó kormányfő-helyettesi posztra Kelemen Hunort jelölték és a kulturális tárcát is ő fogja vezetni. A környezetvédelmi tárca élére Korodi Attilát jelölte a Szövetség. Rajtuk kívül 14 államtitkári és több prefektusi tisztséget is kap az RMDSZ.

A bizalmi szavazás előtt Victor Ponta az ország stabilitásának fontosságát hangsúlyozta a Románia szomszédságában, Ukrajnában kialakult válságra utalva.

A vitához az RMDSZ nevében hozzászóló Markó Béla szenátor, a szövetség volt elnöke rámutatott: a magyarságnak sincsenek más igényei, mint a román többségnek: hatékony oktatást akar, nyelvét, és jelképeit szabadon akarja használni a közigazgatásban. Hozzátette: nemzeti megbékélés nélkül, a kisebbségeknek a döntéshozatalból való kirekesztésével nem lesz fejlődés Romániában.

Kelemen Hunor két év kihagyás után tér vissza a bukaresti kulturális tárca élére, amelyet 2010 és 2012 között két és fél évig vezetett. A politikus elmondta: a kulturális programoknak és az épített örökség védelmének finanszírozását bővítené.

A környezetvédelmi tárca élére visszatérő Korodi Attila úgy nyilatkozott: nem tekinti prioritásnak a verespataki aranybánya-beruházást, amely jelenleg holtvágányon van. A minisztérium feladatának tekinti, hogy az idén és jövőre minél több közberuházást végezzenek el uniós pénzekből, és ebből a forrásból az RMDSZ infrastruktúra-fejlesztései is megvalósulhatnak - magyarázta.

Antonescu: Ponta is mondjon le

A bizalmi szavazást megelőző parlamenti vitán a frissen ellenzékbe vonult Crin Antonescu liberális pártelnök bejelentette, hogy lemond a szenátus elnöki tisztségéről.

Antonescu azt javasolta a szociáldemokrata miniszterelnöknek, hogy mindketten váljanak meg attól a tisztségtől, amelybe a felbomlott Szociálliberális Szövetségre (USL) juttatta őket, és felszólította Victor Pontát, mondjon le kormányfői tisztségéről.

Az új miniszterek beiktatását az államfő és miniszterelnök közti alkotmányossági vita hátráltathatja. Băsescu a bizalmi szavazás előtt a kormányprogram parlamenti megerősítésére szólította fel Pontát, de a miniszterelnök nem tett eleget a felkérésnek.

Băsescu még nem írt alá

Az államfő szerint a 2012-es választások után megszavazott kormányprogramot nem viheti tovább az új koalíció, mert a dokumentum több helyen hivatkozik az időközben felbomlott Szociálliberális Szövetségre (USL), és a kabinetbe új politikai alakulatok is beléptek.

Băsescu úgy vélekedett: csak a parlament törvényesítheti a kormány megváltozott politikai összetételét és új célkitűzéseit. Ezért felkérte a kormányfőt, hogy a parlament előtt vállaljon felelősséget az új kormánykoalíció programjáért.

Ponta kedden a parlament plénuma előtt bejelentette: az USL beiktatáskor megszavazott kormányprogramját kívánja folytatni, amelyet az új kormánykoalíció valamennyi pártja, beleértve az újonnan csatlakozott RMDSZ-t is, magáénak tekint.

Az új kormány akkor kezdheti meg munkáját, ha Băsescu aláírja az új miniszterek kinevezéseit és ők leteszik a hivatali esküt. Ha Băsescu alkotmányossági óvást emel, a vitát az alkotmánybíróságnak kell eldöntenie.

mti



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."