Kedden fogadják el az új kormányprogramot

Új programot fogadott el az RMDSZ részvételével alakult kormány.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
tuzolto

Mindig is tűzoltó szerettél volna lenni?

Most teljesülhet az álmod, ha követed ezeket a...
magashegyek

Hegyi túrázók, figyelem!

A magas hegyekben hó és fagy várható a hétvégén.
wizzair

Bombahír az egyik Wizzair-gépen

Kényszerleszállást hajtottak végre a bukaresti...

Kelemen-Ponta
Victor Ponta és Kelemen Hunor
szerkesztoÍRTA: UH.RO
2014. március 07., 07:15
0 hozzászólás. 

Új programot fogadott el csütörtökön az RMDSZ részvételével alakult román kormány, amelyet úgynevezett felelősségvállalással, vagyis parlamenti vita lehetősége nélkül készül a törvényhozás elé terjeszteni - közölte az Agerpres hírügynökség.

Ez Victor Ponta szociáldemokrata miniszterelnök és a jobboldali Traian Băsescu államfő előző napi megállapodásának része volt: az elnök azzal a feltétellel nevezte ki az új minisztereket, hogy Ponta a parlament előtt vállal felelősséget az RMDSZ-szel kötött megállapodás nyomán kialakított programjáért.

Victor Ponta a kormányülés elején azt mondta: az új program szinte teljes egészében a 2012-ben elfogadott kormányprogramból ihletődött, csupán néhány azóta megvalósult célkitűzést kellett törölni.

Hírforrások szerint a 2012-es választásokon győztes, azóta felbomlott Szociálliberális Szövetségre (USL) utaló hivatkozásokat is törölték Traian Băsescu államfő kérésének megfelelően.

Kelemen Hunor miniszterelnök-helyettes a Transindexnek azt mondta: az új program a magyar szövetség kormányzati szerepvállalásának feltételeit rögzítő egyezségből "minden szükséges részlet" szerepel az új kormányprogramban.

A Ponta vezette Szociáldemokrata Párt (PSD) és két kisebb szövetségese - a Konzervatív Párt (PC) és a Románia Haladásáért Országos Szövetség (UNPR) - hétfőn megállapodást kötött az RMDSZ-szel a közös kormányzásról.

Egyebek közt arról állapodtak meg, hogy az új kormány az esetleges régiók kialakításakor figyelembe veszi az RMDSZ elvárásait, és életbe léptetik a marosvásárhelyi orvosi egyetem magyar tagozatának megszervezéséről kötött korábbi megállapodást. A felek vállalták egy olyan törvénytervezet elfogadását, amely lehetővé tenné a helyi önkormányzatoknak, hogy saját zászlójukat is kifüggeszthessék a közintézményekre a román és az uniós zászló mellett.

A tervek szerint Victor Ponta kedden járul a parlament elé, hogy felelőséget vállaljon az új kabinet programjáért. Az eljárás nem teszi lehetővé a parlamenti vitát és szavazásra sincs szükség. A program automatikusan megkapja a törvényhozás jóváhagyását, ha a honatyák nem buktatatják meg a kormányt. Az ellenzéknek három nap áll rendelkezésre, hogy bizalmatlansági indítvány terjesszen be a kormányzati felelősségvállalás megakadályozására.

mti



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."