Zöld utat kapott az új kormány

Elutasította az alkotmánybíróság azt az ellenzéki óvást, amellyel két párt megtámadta a kormányátalakításról szóló parlamenti határozatot.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
tuzolto

Mindig is tűzoltó szerettél volna lenni?

Most teljesülhet az álmod, ha követed ezeket a...
magashegyek

Hegyi túrázók, figyelem!

A magas hegyekben hó és fagy várható a hétvégén.
wizzair

Bombahír az egyik Wizzair-gépen

Kényszerleszállást hajtottak végre a bukaresti...

Daniel Constantin, Victor Ponta és Kelemen Hunor
A kormányfő és két helyettese | Fotó: Mediafax
szerkesztoÍRTA: UH.RO
2014. március 08., 16:05
0 hozzászólás. 

Az alkotmánybíróság döntése elhárította azokat az alkotmányossági aggályokat, amelyeket Traian Băsescu államfő és a hozzá közel álló ellenzéki politikusok hangoztattak a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) részvételével alakult, Victor Ponta szociáldemokrata miniszterelnök vezette új kormánnyal kapcsolatban.

Az alkotmánybíróság „mint elfogadhatatlant" utasította el a Demokrata Liberális Párt (PD-L) és Népi Mozgalom Párt (PMP) törvényhozói által aláírt beadványt, határozatát azonban csak később, a Hivatalos Közlönyben fogja megindokolni.

Legitimálni kellett volna

A panaszosok alkotmányellenesnek tartják, hogy Ponta nem kért parlamenti megerősítést az új kormány programjára, amely szerintük megváltozott azáltal, hogy Ponta politikai megállapodást kötött az RMDSZ-szel.

Băsescu szerint az új kormánykoalíció nem folytathatja a 2012-es választások után megszavazott kormányprogramot. Rámutatott: a választásokon a Szociálliberális Szövetség (USL) kapott bizalmat, amelyből a liberálisok kiléptek. Szerinte amennyiben Ponta az RMDSZ-szel akar kormányozni, a közös céljaikat tartalmazó politikai egyezményt legalább a parlamentnek legitimálnia kell, ha már a választóktól nem kapott rá felhatalmazást.

Ilyenre demokráciában még nem volt példa

Augustin Zegrean, az alkotmánybíróság elnöke már az ülés előtt kijelentette, hogy a hivatalba lépett új miniszterek legitimitásához nem fér kétség. Megjegyezte: konszolidált demokráciákban nem fordulhat elő ilyen helyzet, a maga részéről nem talált hasonló precedenst más uniós tagállamban.

A Ponta vezette Szociáldemokrata Párt (PSD) és két kisebb szövetségese – a Konzervatív Párt (PC) és a Románia Haladásáért Országos Szövetség (UNPR) – hétfőn megállapodást kötött az RMDSZ-szel a közös kormányzásról. Kedden a parlament bizalmat szavazott az új kabinetnek, nagy szavazattöbbséggel fogadva el a kormány új szerkezetéről és politikai összetételéről szóló parlamenti határozatot, majd szerdán az új kormánytagok le is tették az esküt.

uh.ro/mti



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."