Izsák Balázs 12 ezer lejt fizethet a szabadság napért

Megbírságolták a március 10-i marosvásárhelyi autonómiatüntetés szervezőit és egyes résztvevőit.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
tuzolto

Mindig is tűzoltó szerettél volna lenni?

Most teljesülhet az álmod, ha követed ezeket a...
magashegyek

Hegyi túrázók, figyelem!

A magas hegyekben hó és fagy várható a hétvégén.
wizzair

Bombahír az egyik Wizzair-gépen

Kényszerleszállást hajtottak végre a bukaresti...

Izsák Balázs
Fotó: Egyed Ufó Zoltán
szerkesztoÍRTA: UH.RO
2014. március 19., 07:53
0 hozzászólás. 

11 kihágásért összesen 36 ezer lej értékben szabtak ki bírságot - közölte kedden Manea Daniel, a Maros megyei csendőrség szóvivője.

Hozzátette: a megbírságolt személyek valamennyien román állampolgárok, Hargita és Kovászna megyei lakosok.

Izsák Balázs, a demonstrációt szervező Székely Nemzeti Tanács (SZNT) elnöke az MTI-nek megerősítette: a szervezőkre összesen 12 ezer lejes bírságot szabtak ki a gyülekezési törvény három különböző cikkelyének megsértésére hivatkozva.

Az SZNT elnöke elmondta: a bírság legnagyobb, 8000 lejes tételét a be nem jelentett vagy betiltott rendezvény megtartásáért kapták, holott a menetelés betiltásáról nem született hivatalos közigazgatási határozat. További háromezer lejes bírságot szabtak ki arra hivatkozva, hogy a szervezők nem tették meg a szükséges intézkedéseket az incidensek megelőzésére, és további ezer lejt az úttest elfoglalásáért - tette hozzá.

Az SZNT elnöke közölte, hogy az intézkedést megalapozatlannak tartja és közigazgatási bíróságtól fogja kérni a szervezőkre kirótt bírság megsemmisítését. A hivatalos személy elleni erőszakot egytől öt évig, a veszélyes eszközök birtoklását (jelen esetben egy hagyományőrző kard) fél évtől két évig, a robbanószer birtoklását (jelen esetben petárda) kettőtől hét évig terjedő szabadságvesztéssel sújtja az új büntetőtörvénykönyv.

A Háromszék kedden arról számolt be, hogy a marosvásárhelyi autonómiatüntetés miatt Vetró Andrást, egy hagyományőrző egyesület, a 15. Székely Határőr Gya¬logezred vezetőjét is megbírságolta a csendőrség, de a megbírságolt személy azt állítja: nem volt jelen a tüntetésen. Rajta hívül a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom kézdivásárhelyi szervezetének hat tagját is megbírságolták - tudta meg a lap.

A Székely vértanúk emlékművénél március 10-én rendezett marosvásárhelyi autonómiatüntetés végén a résztvevők - a polgármester tiltása ellenére - Marosvásárhely főterére vonultak. A csendőrségi szóvivő akkor ezt mondta az MTI-nek: jelentősebb incidensek nélkül fejeződött be a demonstráció, kisebb összetűzések abból alakultak ki, hogy a főtérre vonuló tömeg helyenként megpróbált az úttesten haladni, ezt pedig a rendfenntartók megakadályozták.

A dulakodásról készült videofelvételek nyomán azonban a román politikusok a "magyar szélsőségesek" példás megtüntetését követelték. Hétfőn a román belügyminisztérium közölte: négy magyar állampolgár - köztük a Jobbik két országgyűlési képviselője - egy évig nem léphet be Romániába.

mti



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."