Két évre is felfüggeszthetik a jogsid

Ha személyi sérüléssel járó balesetet okozol, vagy részegen vezetsz. A pénzbírság felső határa 9 600 lej.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
tuzolto

Mindig is tűzoltó szerettél volna lenni?

Most teljesülhet az álmod, ha követed ezeket a...
magashegyek

Hegyi túrázók, figyelem!

A magas hegyekben hó és fagy várható a hétvégén.
wizzair

Bombahír az egyik Wizzair-gépen

Kényszerleszállást hajtottak végre a bukaresti...

Rendőr
Egy vagyont fizetsz, ha nem tartod be a KRESZ-t
szerkesztoÍRTA: UH.RO
2014. március 20., 11:15
2 hozzászólás. 

A kiszabható maximális pénzbírság eléri a 9 600 lejt, míg a leghosszabb időtartam, amelyre felfüggeszthetik a gépjárművezetői engedélyt, a két évet. A belügyminisztérium közzétette az új KRESZ tervezetét.

Eszerint, ha szegény vagy, a jövőben semmiképp se kockáztasd egyhavi fizetésed azzal, hogy 51-60 km/h-val átléped a megengedett sebességhatárt. Akár a havi, kéthavi béred, vagyis 720 és 1600 lej közötti összeget, is elkobozhatják a kihágásért, és még 9-20 hibaponttal is jutalmazhatnak amellett, hogy 90 napra felfüggesztik a jogosítványod.

És ez még csak a kezdet, hiszen a legfelsőbb sebességhatárt 60-assal meghaladókra az 5. kategóriába tartozó bírságot fogják kiróni, ami azt jelenti, hogy 21-50 hibapont mellett már az országos nettó átlagbértől, vagy egy kisvárosi polgármesteri fizetéstől (1680-4000 lej) szabadulhatsz meg egyszerre. A járművezetői engedélyed pedig közel fél évig, pontosabban 180 napig porosodik a rendőrségen.

Turbózhatod ezt a fajta vétséget azzal, hogy anyagi kárral járó balesetet okozol. Ezért már 6-os kategóriájú szankció jár. 51-120 hibapont, 4080-9600 lej közötti összeget fizetsz, és két évig nem vezetsz.

Így vedelj vezetés előtt

A tervezet szerint tilos gépkocsit és villamost vezetni közúton olyan személyeknek, akik drogot, kábítószer hatású gyógyszert, vagy alkoholt fogyasztottak és lélegzetükben 0,15 mg/l alkohol található (véralkoholszintjük 0,2 g/l).

Az a személy, aki a gépkocsit vagy villamost leheletében 0,15 és 0,25 mg/l vérében 0,2-0,5 g/l alkohollal vezeti, az 5. kategóriás büntetést kapja, azaz 21-50 hibaponttal sújtható, illetve 180 napra felfüggesztik a jogosítványát.

A 0,5 g/l-t meghaladó véralkoholszint bűncselekménynek számít és egytől öt évig terjedő börtönbüntetéssel sújtható.

Sínen vagyunk, piroson áthajtunk

21 és 50 közötti hibapontot kaphatsz, illetve felfüggeszthetik 180 napra a jogosítványod, ha szabálytalanul kelsz át a vasúti átjárón, a forgalommal szemben közlekedsz az autópályán, vagy a 60 km/h-s megengedett sebességnél gyorsabban előzöl, esetleg bejegyzetlen gépjárművet vezetsz.

Ha mindezek mellett balesetet is okozol, akkor 51 és 120 közötti hibapontot kapsz, illetve egy évre felfüggesztik a jogosítványod. Abban az esetben, ha személyi sérülés is történt a balesetben, két év a jogosítvány felfüggesztési ideje.

9 és 20 közötti hibapontot kapsz, illetve három hónapra veszik el a jogosítványod, ha nem adsz elsőbbséget, áthajtasz a piros jelzésen, vagy anyagi kárral járó balesetet okozol.

Abban az esetben, ha nem fizeted be 30 napon belül bírságot, felfüggesztik a jogosítványod, ezt a rendőrség a határidő lejárta után 5 napon belül közli veled, majd újabb, a közléstől számított 15 napon belül végrehajtja a büntetést.

Lakott területen 10 és 50 között

Lakott területeken található útszakaszokon, ahol egy sávban zajlik a közlekedés, figyelembe véve a körülményeket, és a forgalom gyakoriságát, az útkezelő meghatározhatja az alsó sebességhatárt, de ez nem lehet alacsonyabb 10 km/h-nál.

Bizonyos, lakott területeken kívüli útszakaszokon, ahol egy sávon közlekednek, figyelembe véve a körülményeket és a forgalmat, az útkezelő a rendőrség jóváhagyásával megállapíthatja a sebességkorlátozást, de ez nem lehet alacsonyabb 50 km/h-nál.

Az új KRESZ-t parlamenti közvitára bocsátották, és vélhetően sürgősségi kormányrendelettel fogadják majd el.

uh.ro/hírösszefoglaló



2 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat
avatar
Szatee
2014-03-20 12:36:37
?
"Jegyezd meg: lakott területen 10 és 50 a minimum"
Pontosabban 10 a minimum és 50 a maximum, nemde?
avatar
editeva
2014-03-21 10:54:31
re: ?
avatar
Szatee
"Jegyezd meg: lakott területen 10 és 50 a minimum"
Pontosabban 10 a minimum és 50 a maximum, nemde?


Így igaz, köszi.

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."