Magyar helységtáblákat festettek le

Helységnévtáblák magyar nyelvű feliratait rongálták meg Erdély több részén - adta hírül pénteken a Krónika.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
tuzolto

Mindig is tűzoltó szerettél volna lenni?

Most teljesülhet az álmod, ha követed ezeket a...
magashegyek

Hegyi túrázók, figyelem!

A magas hegyekben hó és fagy várható a hétvégén.
wizzair

Bombahír az egyik Wizzair-gépen

Kényszerleszállást hajtottak végre a bukaresti...

Lefestett helységnévtábla
Fotó: kronika.ro
szerkesztoÍRTA: UH.RO
2014. március 21., 13:08
0 hozzászólás. 

A lap szerint piros-sárga-kék festékkel fújták le több Szatmár megyei település helységnévtábláján a magyar feliratot. A Szatmárnémetiből Máramarosszigetre vezető országút menti községek – Batiz, Gombáspuszta (Egri község), Sárközújlak és Avasfelsőfalu – helységnévtáblájáról a festékszórókkal kizárólag a magyar elnevezést fújták le.

Camelia Cosma, a Szatmár megyei rendőrkapitányság szóvivője elmondta: csütörtök délutánig nem futott be hozzájuk ez ügyben panasz, a sárközújlaki és az avasfelsőfalui őrs munkatársai azonban saját hatáskörben megkezdték a nyomozást a rongálás ügyében.

Az elmúlt hetekben szaporodott a magyar feliratok rongálása, ismeretlenek Kovászna város, illetve a Maros megyei Ákosfalva helységnévtábláján is lefestették a település magyar nevét.

Romániában a 2000-es évek elején kezdték el kihelyezni a magyar nyelvű feliratot is tartalmazó - két- vagy többnyelvű - helységnévtáblákat azokon a településeken, ahol az illető kisebbség vagy kisebbségek számaránya eléri a 20 százalékot. Az intézkedés fogadtatása nem volt felhőtlen, kezdetben gyakran előfordult, hogy lefestették a magyar feliratot, de néhány évig nem történt hasonló eset.

mti



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."