Kolozsvár helységnévtábláin szerepelhet magyar felirat

Bírósági határozat kötelezi Kolozsvár polgármesteri hivatalát magyar nyelvű helységnévtábla kihelyezésére.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
tuzolto

Mindig is tűzoltó szerettél volna lenni?

Most teljesülhet az álmod, ha követed ezeket a...
magashegyek

Hegyi túrázók, figyelem!

A magas hegyekben hó és fagy várható a hétvégén.
wizzair

Bombahír az egyik Wizzair-gépen

Kényszerleszállást hajtottak végre a bukaresti...

Kolozsvar-klausenburg
Magyarul is kiírják: Kolozsvár
szerkesztoÍRTA: UH.RO
2014. július 15., 09:29
0 hozzászólás. 

A Kolozs megyei törvényszék első fokon hozott (még nem jogerős) határozata arra kötelezi Kolozsvár polgármesteri hivatalát, hogy a város nevét magyarul is tüntesse fel a helységnévtáblákon - jelentették be hétfői sajtóértekezletükön annak a hollandiai magyar alapítványnak a képviselői, amely a városháza elleni pert indította.

Szőcs Izabella önkéntes jogtanácsos elmondta: a hatályos román törvény azokon a településeken írja elő kötelező jelleggel a hivatali kétnyelvűséget, ahol valamely kisebbség teszi ki a lakosság legalább egy ötödét, de húszszázalékos kisebbségarány alatt sem tiltja az anyanyelvű feliratozást.

A Románia által ratifikált Kisebbségi Keretegyezmény által lefektetett elvek alapján ez a jog ott sem tagadható meg, ahol olyan jelentős lélekszámú őslakos közösség kéri azt, amelynek kulturális értékei nyomot hagytak a település arculatán.

Szőcs Sándor ügyvéd tájékoztatása szerint ezt az érvelést a törvényszék is elfogadta, és úgy döntött, hogy a városháza nem utasíthatja el a magyar nyelvű helységnévtáblákat szorgalmazó kérést.

A Hollandiában élő Landman Gábor által vezetett, Európai Magyar Emberjogi Alapítvány Közép-Európa nevű csoport mintegy harminc pert indított Romániában a magyar kisebbség nyelvi jogainak érvényesítése érdekében.

A hétfői sajtóértekezleten elhangzott: egy másik ügyben a bíróság Bánffyhunyad (Huedin) polgármesteri hivatalát arra kötelezte, hogy a honlapján magyarul is tegye közzé határozatait.

Az alapítvány képviselői úgy vélekedtek: Románián azért nem kérik számon az európai szervezetek a kisebbségi jogokat, mert azok papíron valóban nagyon jól mutatnak, Nyugaton pedig elképzelhetetlen, hogy a törvényeket ne tartsák be. A civil szervezet ezért azt tartja legfontosabb feladatának, hogy bírósági úton kényszerítse ki a létező nyelvhasználati jogok érvényesítését.

A legutóbbi népszámlálás szerint a 310 ezres Kolozsváron csaknem 50 ezer magyar él, Marosvásárhely után ez a második legnagyobb magyar közösség Erdélyben. A 310 ezres összlakossághoz viszonyítva azonban a kolozsvári magyarság aránya csak 16 százalékot tesz ki, emiatt a városháza több ízben azzal hárította el a kétnyelvű feliratozásra vonatkozó magyar kéréseket, hogy a törvény nem kötelezi erre.

mti



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."