Az Annapurnára indul a Török Zsolt vezette romániai expedíció

A Föld tizedik legmagasabb csúcsa, a 8091 méter magas Annapurna meghódítására indul a hét végén az aradi Török Zsolt vezette expedíció.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
tuzolto

Mindig is tűzoltó szerettél volna lenni?

Most teljesülhet az álmod, ha követed ezeket a...
magashegyek

Hegyi túrázók, figyelem!

A magas hegyekben hó és fagy várható a hétvégén.
wizzair

Bombahír az egyik Wizzair-gépen

Kényszerleszállást hajtottak végre a bukaresti...

Török Zsolt
Török Zsolt
szerkesztoÍRTA: UH.RO
2014. március 25., 08:49
0 hozzászólás. 

Török Zsolt a maszol.ro-nak adott interjúban elmondta, hogy pénteken indulnak Bukarestből Nepálba, ahol helikopterrel érik el a 4200 méteres magasságban levő alaptábort. Három hét akklimatizálódás után várják az alkalmas időt a csúcstámadásra, amelyre várhatóan májusban kerül sor. A négyfős expedíció 50 ezer eurós költségvetéssel vág neki az útnak.

Az aradi hegymászó felidézte, hogy egy nemzetközi expedíció tagjaként járt már román hegymászó az Annapurnán, de úgy vélte, nagyobb az értéke annak, ha egy ország csapata saját erőből próbálkozik a csúcs meghódításával.

Török Zsolt elmondta, hogy az Annapurnát a K2, a Kancsendzönga, a Nanga Parbat és a Dhaulagiri mellett a világ legveszélyesebb csúcsai közé szokták sorolni az ott életüket vesztett alpinisták száma alapján. A statisztikában a tavalyi balesetek (többek között Erőss Zsolt és Kiss Péter halála) után a Kancsendzönga lépett az élre.

Az Annapurna-expedíció vezetője elmondta, az expedícióval a romániai hegymászás kultúráját próbálják felépíteni, de emellett az idősek kirekesztése ellen is állást kívánnak foglalni, és a fogyatékossággal élők integrálásának a szükségességére is rá szeretnék irányítani a figyelmet. Hozzátette, hogy az 54 éves George Porancea hegyimentő a csapat fizikailag legjobban felkészült tagja.

A 40 éves Török Zsolt természetesnek tartotta, hogy román színekben vág neki az expedíciónak. Hozzáfűzte, felkérést kapott Kollár Lajostól, Erőss Zsolt mászótársától, hogy ősszel vegyen részt a 6856 méter magas Ama Dablam Himalája-csúcs meghódítására induló expedícióban is. Azon valószínűleg mind a magyar és a román zászló alatt másznak majd.

Tavaly a magyar sajtó fokozott figyelemmel követte a Török Zsolt vezette romániai expedíciót, amely nem sokkal az Erőss Zsolt és Kiss Péter halálával végződő magyar Kancsendzönga-expedíció után sikerrel hódította meg a 8125 méter magas Nanga Parbatot.

mti



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."