Négymilliárd eurót kapunk a Világbanktól

A Világbank négymilliárd eurós hitelkeretet nyit Bukarest számára a 2014-2017-es időszakban.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
tuzolto

Mindig is tűzoltó szerettél volna lenni?

Most teljesülhet az álmod, ha követed ezeket a...
magashegyek

Hegyi túrázók, figyelem!

A magas hegyekben hó és fagy várható a hétvégén.
wizzair

Bombahír az egyik Wizzair-gépen

Kényszerleszállást hajtottak végre a bukaresti...

Euró
Euró
szerkesztoÍRTA: UH.RO
2014. április 01., 06:26
0 hozzászólás. 

A pénzzel a reformokat és szerkezetátalakítást támogatják - jelentette be hétfőn Victor Ponta miniszterelnök, miután Laura Tuckkal, a Világbank európai és közép-ázsiai ügyekben illetékes alelnökével folytatott megbeszélést Bukarestben.

Ponta közölte: a nemzetközi pénzintézet igazgatótanácsa május 27-i ülésén hagyja jóvá a Románia és a Világbank közötti új, négyéves partnerségi stratégiát, amelynek alapján a Világbank évi egymilliárd eurós hitelkeretet biztosít majd a romániai fejlesztési projektekre.

A kormányfő szerint a hitelfeltételek a "lehető legkedvezőbbek": a kamat 3,5 százalékos, a törlesztés időtartama pedig 18 év.

Románia arról állapodott meg a Világbankkal, hogy a négyéves stratégia alapján rendelkezésére bocsátott pénzt főleg az egészségügyre, az oktatásra és a társadalmi felzárkóztatásra fordítja, ugyanakkor egyes energetikai projekteket is finanszírozhat a hitelkeretből.

Románia tavaly szeptemberben 4 milliárd euró értékű elővigyázatossági hitelszerződést kötött a Nemzetközi Valutaalappal (IMF) és az Európai Bizottsággal (EB), ezt a pénzt azonban a bukaresti kormány csak szükség esetén hívja le.

Az államadósság több mint 50 milliárd euró, ami a GDP 40 százalékához közelít. 2008-ban az államadósság a GDP 13,4 százalékát tette ki. 2009 és 2011 között Románia csaknem 19 milliárd eurós hitelt vett fel az IMF-től és az EB-től, amelynek törlesztő-részleteit most is fizeti.

mti



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."