Rajtol az újabb roncsautóprogram

Ettől az évtől nemcsak tíz évnél idősebb autókat lehet leadni. 17 ezer értékjegyet bocsátanak ki.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
tuzolto

Mindig is tűzoltó szerettél volna lenni?

Most teljesülhet az álmod, ha követed ezeket a...
magashegyek

Hegyi túrázók, figyelem!

A magas hegyekben hó és fagy várható a hétvégén.
wizzair

Bombahír az egyik Wizzair-gépen

Kényszerleszállást hajtottak végre a bukaresti...

Korodi Attila
Korodi Attila
szerkesztoÍRTA: UH.RO
2014. április 08., 07:02
0 hozzászólás. 

Idén is lesz roncsautóprogram, amelynek keretében nemcsak a tíz éves vagy ennél idősebb autókat lehet leadni, hanem már a nyolc éves gépkocsikat is be lehet váltani értékjegyre, ami új jármű vásárlására használható fel - derült ki hétfőn Korodi Attila környezetvédelmi miniszter nyilatkozatából.

A tárcavezető bukaresti sajtótájékoztató keretében elmondta, hogy a magánszemélyek keddtől jelentkezhetnek a gépkocsiforgalmazóknál, ahol beiratkozhatnak a programba. Ennek keretében új autót vásárolhatnak, felhasználva azt a 6 500 lejes értékjegyet, amit régi autójukért kapnak az államtól.

A hatóságok 17 ezer ilyen értékjegyet bocsátanak ki. Egy új gépkocsi megvásárlásakor egyetlen értékjegy használható fel, de azok, akik úgy döntenek, hogy a lehető legkörnyezetkímélőbb autót vásárolják meg, egy úgynevezett zöldbónuszt is kapnak, amelynek értéke 500 lej.

A jogi személyek és az állami intézmények számára mintegy 3 ezer értékjegyet utal ki a programot felügyelő, minisztériumi fennhatóságú környezetvédelmi alap. Számukra várhatóan április 20. után rajtol a program. Ez azt jelenti, hogy a kormány az idén 20 ezer elöregedett autó forgalomból való kivonását reméli.

2005-ben indították el a programot, amelynek keretében eddig összesen csaknem 480 ezer, tíz évnél öregebb járművet vontak ki forgalomból, és mintegy 239 ezer új gépkocsit vásároltak.

Tavaly év végén a gépkocsipark 5,98 millió járművet számlált, ami 4,73 százalékkal több a 2012-es képest.

mti



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."