Halasztottak Nagy Zsolt perében

Elhalasztották a fellebbviteli tárgyalást az RMDSZ volt miniszterének perében.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
tuzolto

Mindig is tűzoltó szerettél volna lenni?

Most teljesülhet az álmod, ha követed ezeket a...
magashegyek

Hegyi túrázók, figyelem!

A magas hegyekben hó és fagy várható a hétvégén.
wizzair

Bombahír az egyik Wizzair-gépen

Kényszerleszállást hajtottak végre a bukaresti...

Nagy Zsolt
Nagy Zsolt
szerkesztoÍRTA: UH.RO
2014. április 08., 07:11
0 hozzászólás. 

Halasztással kezdődött a román legfelső bíróságon (ICCJ) hétfőn az úgynevezett stratégiai privatizációk perének fellebbviteli tárgyalása; az ügyben első fokon Nagy Zsolt volt távközlési minisztert, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) volt politikusát is letöltendő börtönbüntetésre ítélték.

A bíróság honlapján közzétett bejegyzésből kiderült, hogy a másodfokon eljáró öttagú bírói tanács azért halasztotta április 28-ára a fellebbviteli tárgyalást, mert nem sikerült az ügy valamennyi érintettjét szabályosan beidéznie.

Decemberben első fokon felmentette a hazaárulás vádja alól, de bűnszövetkezetben való részvételért ötéves szabadságvesztésre ítélte az RMDSZ volt tisztségviselőjét az ICCJ háromtagú bírói tanácsa. Ugyanebben az ügyben Codruț Șereș, a Tăriceanu-kormány volt gazdasági minisztere bizalmas információk kiszivárogtatásáért hat év letöltendő börtönbüntetést kapott.

A két miniszter és másik négy társuk ellen 2009-ben emelt vádat a szervezett bűnözés- és terrorizmusellenes ügyészség (DIICOT) nemzetközi bűnszövetkezet támogatása és hazaárulás címén. Az ügyészek szerint 2005-ben és 2006-ban törvénytelenségeket követtek el részben vagy egészében állami tulajdonú vállalatok privatizációs eljárása során.

Perüket a bíróság időközben összekapcsolta egy ezzel összefüggő, 2006-ban kirobbant kémbotrány ügyében indított eljárással. A legsúlyosabb büntetést a kémhálózat vezetőjének tartott bolgár Sztamen Sztancsev kapta: őt 11 évre ítélte a bíróság.

Nagy Zsolt szerint mások telefonbeszélgetéseinek lehallgatásából alaptalan következtetéseket levonva, igazságtalanul mondta ki őt bűnösnek a bíróság. Az ítélethirdetés után a Transindex hírportálon közzétett nyílt levelében pontról pontra elemezte az ellene felhozott vádakat, megalapozatlannak minősítetve azokat.

Nagy Zsolt kifejtette: érdemi védelemre nem volt lehetősége, az általa javasolt tanúkat nem hallgatta meg a bíróság, az ügy alapját képező telefonlehallgatások háromnegyedét nem hallgathatta meg, a bíróság mások beszélgetéseiből pontatlanul fordított lehallgatási jegyzőkönyvek ügyészi értelmezései alapján következtetett bűnösségére.

Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke felháborítónak és igazságtalannak nevezte az ügyben hozott első fokú ítéletet. Rámutatott: meggyőződése, hogy Nagy Zsolt ártatlan és szolidaritásáról biztosította a volt minisztert a maga, illetve az RMDSZ nevében.

Nagy Zsolt 2004 decembere és 2007 júniusa között vezette a távközlési minisztériumot. Tisztségéből való felfüggesztése után visszavonult a politikától.

mti



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."