Folytatná a párbeszédet Martonyi utódjával Corlățean

A magas szintű párbeszéd folytatását várja Martonyi utódjától Titus Corlățean külügyminiszter.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
tuzolto

Mindig is tűzoltó szerettél volna lenni?

Most teljesülhet az álmod, ha követed ezeket a...
magashegyek

Hegyi túrázók, figyelem!

A magas hegyekben hó és fagy várható a hétvégén.
wizzair

Bombahír az egyik Wizzair-gépen

Kényszerleszállást hajtottak végre a bukaresti...

titus-corlatean
Titus Corlățean
szerkesztoÍRTA: UH.RO
2014. április 10., 11:01
0 hozzászólás. 

Nagy veszteségnek nevezte a kétoldalú kapcsolatok számára Martonyi János külügyminiszter visszavonulását Titus Corlățean, a román diplomácia vezetője, és úgy vélekedett, hogy utódjának nem lesz könnyű dolga, mert ugyanolyan magas szinten kell majd tartania a két ország közötti "kiváltságos" párbeszédet.

Corlățean a közszolgálati televíziónak adott szerda esti interjújában kifejtette, a magyar-román kapcsolatok jövője szerinte azon múlik, előnyben részesíti-e az Orbán-kormány a "pozitív" elemeket a Jobbik által megjelenített "kísértésekkel" szemben.

"Mi nyitottak vagyunk, de látva, mennyire megerősödött egy szélsőséges, euroszkeptikus párt - a Jobbikról beszélek - szeretném leszögezni: arra senki ne számítson, hogy a román hatóságok elfogadnak majd olyasmit, amit a Jobbik művelt a kampány idején. Szélsőséges megnyilvánulásokat nem tűrünk, és ezek ellen határozottan fellépünk" - jelentette ki Titus Corlățean.

Felidézte, hogy évekkel korábban, amikor mindkét országot baloldali kormány vezette, sikerült megkötni egy olyan alapszerződést, amely lehetővé tette a kereskedelmi kapcsolatok bővítését, kölcsönös beruházásokat, a határ menti infrastruktúra fejlesztését.

Arra a kérdésre, hogy mit kezdenek majd román hatóságok az olyan vitás kérdésekkel, mint a székelyföldi autonómiatörekvés, amelyet Budapest is támogat, és amely "utcai zavargásokhoz" vezetett Marosvásárhelyen, Corlățean azt mondta: Marosvásárhelyen (a Székely Nemzeti Tanács március 10-i autonómiatüntetésén - a tud. megj.) provokátorok szították a kedélyeket, de ő azt tartja a legfontosabbnak, hogy most a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) is tagja a bukaresti kormánykoalíciónak.

"Az a fontos, hogy itthon, a koalíciós pártok szintjén beszéljük meg a dolgainkat, nem Budapesten. Nekünk kell eldöntenünk, milyen közigazgatási felosztás, decentralizációs képlet jobb a román állampolgároknak, az itt élő románoknak, magyaroknak, németeknek. , mert egy ilyen entitás gazdaságilag egy hónapig sem lenne életképes"Az etnikai alapú területi autonómiáról szóló mesékben még a Hargita és Kovászna megyei műveltebb magyarok, a politikusok sem hisznek - állította a külügyminiszter.

Arra a műsorvezetői közbevetésre, hogy az RMDSZ-en kívül a magyarságot más pártok is képviselik, Corlățean azt mondta, más - adott esetben szélsőséges retorikájú - alakulatokkal ellentétben az RMDSZ-nek az kölcsönöz legitimitást, hogy minden ciklusban beválasztják a parlamentbe.

"Mi szeretnénk jobb életet biztosítani az ország minden lakosa számára, a magyarokat is beleértve, de úgy, hogy lojális polgárai legyenek Romániának" - szögezte le Titus Corlățean külügyminiszter.

mti



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."