Kelemen: az RMDSZ nem számít csodákra

Országos szinten jól működik az RMDSZ és a PSD között megkötött kormányzási egyezség, de az RMDSZ nem számít csodákra - mutatott rá Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
tuzolto

Mindig is tűzoltó szerettél volna lenni?

Most teljesülhet az álmod, ha követed ezeket a...
magashegyek

Hegyi túrázók, figyelem!

A magas hegyekben hó és fagy várható a hétvégén.
wizzair

Bombahír az egyik Wizzair-gépen

Kényszerleszállást hajtottak végre a bukaresti...

KelemenHunor11-uh
Kelemen Hunor
szerkesztoÍRTA: UH.RO
2014. április 28., 06:06
0 hozzászólás. 

A Székelyhon.ro arra kért magyarázatot, miért kérdőjelezik meg a PSD tisztségviselői a március elején kötött koalíciós megállapodás több, a magyarság számára fontos kitételét, miért késik ezek megvalósulása.

Az RMDSZ elnöke rámutatott: függetlenül attól, hogy melyik román párttal alkotott koalíciót a magyar szövetség, mindig "hihetetlen erőfeszítésébe került" a kormányzási partnereivel betartatni azok ígéreteit, és most sincsenek illúziói.

Úgy vélekedett: a Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem (MOGYE) ügyében nem hagyta cserben a magyarságot a felsőoktatásért felelős tárca nélküli miniszter, amikor marosvásárhelyi látogatása alkalmából nem sikerült rábírnia az egyetem román többségű vezetőségét a törvény által előírt, de évek óta halogatott magyar főtanszékek megalapítására.

Kelemen Hunor ugyanakkor helytelenítette, hogy a tárgyalási kudarc nyomán a magyar oktatók tiltakozásul lemondtak vezető tisztségeikről.

"Számtalanszor átbeszéltük a vásárhelyi egyetem ügyét a miniszterrel, aki mindig is partnernek bizonyult a kérdésben. Nekünk nem vele kell harcolnunk, mert nem ő az, aki nem hajlandó tiszteletben tartani az oktatásügyi törvényt" - fejtette ki Kelemen Hunor. A kormányfőhelyettes hozzátette, hogy bár a marosvásárhelyi egyeztetés kudarccal végződött, a harc nem veszett el, hisz a Ponta-kabinetnek vannak még eszközei a magyar egyetemi struktúrák létrehozásának kieszközölésére.

Kelemen Hunor a védelmi miniszter által megkérdőjelezett Maros megyei prefektusi tisztségről azt mondta: a miniszterelnök megerősítette, hogy az egyezségnek megfelelően az RMDSZ jelölheti a kormány Maros megyei megbízottját. Az RMDSZ elnöke a választási kampánnyal hozta összefüggésbe azt, hogy a maroshévízi Mircea Dușa pénteken kijelentette: Hargita és Kovászna megyéhez hasonlóan Maros megyében is román lesz a prefektus.

A cikkből kiderült, hogy az RMDSZ nehezen talál jelöltet a Maros megyei prefektusi tisztségre: korábban Frunda György volt szenátor és Soós Zoltán múzeumigazgató is visszautasította a felkérést.

Kelemen Hunor szerint nincs miért aggódni amiatt sem, hogy a közlekedési miniszter gyorsforgalmi úttá karcsúsította az észak-erdélyi autópálya Marosvásárhely és Brassó közé tervezett szakaszát: megítélése szerint az a fontos, hogy a sztráda ügye végre kimozdult a holtpontról, így Aranyosgyéres és Marosvásárhely között még az idén elkezdik a földterületek kisajátítását.

"Ami a folytatást illeti Brassó irányában, az a lényeg, hogy a nyomvonal nem módosult. Az már költségvetési kérdés, hogy egyből autópályaként épül majd meg, vagy előbb gyorsforgalmi út lesz belőle, amit utólag fognak szélesíteni" - fejtette ki álláspontját a szövetség elnöke.

mti



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."