Kiszivárgott az RMDSZ autonómiatervezete

Az Erdélyi Napló megszerezte, a Mensura Transylvanica politikai elemzőcsoport már ki is elemezte az RMDSZ autonómiatervezetét.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
tuzolto

Mindig is tűzoltó szerettél volna lenni?

Most teljesülhet az álmod, ha követed ezeket a...
magashegyek

Hegyi túrázók, figyelem!

A magas hegyekben hó és fagy várható a hétvégén.
wizzair

Bombahír az egyik Wizzair-gépen

Kényszerleszállást hajtottak végre a bukaresti...

SzekelyfoldAutonomia
Megjelent a tervezet
szerkesztoÍRTA: UH.RO
2014. május 16., 12:27
0 hozzászólás. 

Az Erdélyi Napló hetilap megszerezte, a Mensura Transylvanica politikai elemzőcsoport pedig már a kilátásba helyezett közvita előtt kielemezte a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) szakmai műhelyében készülő székelyföldi autonómiatervezetet.

Az elemzőcsoport megállapította, az RMDSZ székelyföldi autonómiastatútum-tervezete nem a történelmi Székelyföldre, hanem a Székelyföldet magába foglaló, de más területekkel is kiegészítő Hargita, Kovászna és Maros megyékre vonatkozik.

Az RMDSZ e három megye társulásos régiójának a kialakítását, valamint "sajátos státussal" való felruházását javasolja.

A tervezet nem szán a régiónak közvetlenül választott döntéshozó testületet, a résztvevő megyék képviselő-testületeinek tagjaiból álló testületre bízná a régióval kapcsolatos döntések meghozatalát. Ezt az elemzőcsoport "öszvérmegoldásnak" és több szempontból is problémásnak tartja.

A Mensura megállapítja, az RMDSZ-tervezet jóval kevesebb hatáskört biztosít a székelyföldi régió számára, mint a Székely Nemzeti Tanács (SZNT) vagy az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) tervezete.

"E mögött valószínűleg az a stratégiai megfontolás rejlik, hogy a hatásköri jogosultságokat sikeresebb menet közben, a régió autonómiájának a fejlesztésével elérni" - állapítja meg az elemzőcsoport. Hozzáteszi ugyanakkor, hogy az RMDSZ-tervezet pénzügyi fejezete sokkal kidolgozottabb, mint a másik kettőé.

Bírálatként fogalmazza meg, hogy a régió hatásköreinek nincs alkotmányos garanciája a szövetség tervezetében. Az állam nem csupán delegálhat, hanem el is vonhat hatásköröket a régiótól. Ez - megállapítása szerint - megkérdőjelezi a társulás autonómiáját.

Az elemzés megemlíti, hogy az RMDSZ ugyan a dél-tiroli autonómiamodellt tekinti modellértékűnek, csak "elnagyoltan" veszi át a dél-tiroli jogszabálynak a közalkalmazotti-köztisztviselői szférában alkalmazandó "etnikai kvótákra" vonatkozó részeit.

Az elemzőcsoport nemcsak politikai, hanem közjogi szempontból is kivitelezhetetlennek látja a régió beillesztését a román alkotmányjogi keretekbe. "Ezért a nyilvános vita eredményes lefolytatásához az RMDSZ-nek ki kell dolgoznia és mellékelnie kell a tervezethez a saját alkotmánymódosító opcióit, illetve alternatíváit is" - vonja le a következtetést.

Az RMDSZ 2013 májusában tartott csíkszeredai kongresszusán döntött arról, hogy törvénytervezetet nyújt be Székelyföld területi autonómiájáról. Kelemen Hunor RMDSZ-elnök előbb 2013 végére, majd 2014 január végére ígérte a tervezet közvitára bocsátását, hogy egyhónapos nyilvános vita után a tervezetet benyújthassák a parlamentben.

A tervezet mindeddig nem került nyilvánosságra, készítését meglehetősen nagy titkolózás övezte.

Korábban csak az RMDSZ belső ellenzékéhez tartozó képviselők nyújtottak be hasonló tervezeteket a törvényhozásban, ezeket a szövetség vezetése nem támogatta.

mti



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."