Kelemen: nem lehet fontosabb az uborka hajlata az őshonos kisebbségeknél

Az Európai Uniónak szerepet kell vállalnia a nemzeti kisebbségek védelmében: uniós hatáskörré kell tenni a magyar ügy, a kisebbségek problémáinak rendezését.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
tuzolto

Mindig is tűzoltó szerettél volna lenni?

Most teljesülhet az álmod, ha követed ezeket a...
magashegyek

Hegyi túrázók, figyelem!

A magas hegyekben hó és fagy várható a hétvégén.
wizzair

Bombahír az egyik Wizzair-gépen

Kényszerleszállást hajtottak végre a bukaresti...

KelemenHunor11-uh
Kelemen Hunor
szerkesztoÍRTA: UH.RO
2014. május 19., 07:43
0 hozzászólás. 

"Ahogy eddig gondoskodott a biztonság, a béke és a viszonylagos jólét megteremtéséről, Európának ezt továbbra is vállalnia kell, hiszen az emberek a Nyugat fele fordulnak gondjaikkal. (...) Nem lehet előbbre való az uborka hajlatának, vagy a disznóvágás mikéntjének szabályozása az őshonos kisebbségek helyzeténél" – jelentette ki Kelemen Hunor miniszterelnök-helyettes, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) elnöke vasárnap Nagyváradon.

A három hete tartó európai parlamenti választási kampány tapasztalatait összegezve Kelemen Hunor megállapította: az erdélyi magyarok körében nőtt az európai intézményekbe vetett bizalom, annak ellenére, hogy a tagállamok többségében megnövekedett az euroszkepticizmus.

A szövetségi elnök szerint a május 25-ei választást arra kell kihasználnia az erdélyi magyar közösségnek, hogy - képviselői révén - az európai politikába is beleszóljon, érdekeit európai szinten is érvényesítse.

"Május 25-én annyian leszünk, ahányan szavazunk. Meg kell mutatnunk közösségünk erejét, hogy képviselőink révén Európa számára is fontossá tegyük a magyar ügyet" - fogalmazott Kelemen Hunor.

Az RMDSZ a közösségi érdekképviselet fontos színterének tekinti Brüsszelt, ahol egyek mellett azt próbálja elérni, hogy az uniós jogalkotás szintjére emeljék az őshonos nemzeti közösségek védelmét. A szövetség ellen nem indul más magyar jelölt Romániában. Az RMDSZ a felmérések szerint két-három mandátumot szerezhet meg a Romániának járó 32-ből a május 25-i EP-választáson.

Az RMDSZ jelöltlistájának első két "befutó" helyét a szövetség jelenlegi EP-képviselői - Winkler Gyula és Sógor Csaba - foglalják el, a harmadik, még megszerezhető helyen Vincze Loránt külügyi titkárt, az Európai Nemzetiségek Föderatív Uniójának (FUEN) tavaly megválasztott alelnökét indítja az RMDSZ.

mti



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."