Kelemen: siker a két képviselői mandátum

Kelemen Hunor szerint az RMDSZ számára és az erdélyi magyar emberek számára is siker, hogy a szövetségnek sikerült két képviselőt bejuttatnia az Európai Parlamentbe.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
tuzolto

Mindig is tűzoltó szerettél volna lenni?

Most teljesülhet az álmod, ha követed ezeket a...
magashegyek

Hegyi túrázók, figyelem!

A magas hegyekben hó és fagy várható a hétvégén.
wizzair

Bombahír az egyik Wizzair-gépen

Kényszerleszállást hajtottak végre a bukaresti...

KelemenHunor11-uh
Kelemen Hunor
szerkesztoÍRTA: UH.RO
2014. május 26., 20:09
0 hozzászólás. 

Az RMDSZ elnöke hétfői közleményében a csaknem végleges eredmények ismeretében értékelte a választási szereplést, és mondott köszönetet mindazoknak, akik vasárnap az RMDSZ-re szavaztak.

"Az európai parlamenti választásokon elért eredményeink egyrészt a magyarság brüsszeli képviseletét biztosítják, másrészt ismét sikerült bebizonyítanunk, hogy az RMDSZ háta mögött egy erős, tenni akaró, szülőföldjén megmaradni akaró magyar közösség áll" - idézte a közlemény Kelemen Hunort.

A miniszterelnök-helyettesi tisztséget betöltő politikus úgy értékelte, hogy Winkler Gyula és Sógor Csaba személyében két olyan erdélyi magyar politikus "erősíti a brüsszeli magyar képviseletet", akik már bizonyították: képesek az együttműködésre, a kiegyensúlyozott szakmai munkára, a magyar nemzeti érdek megjelenítésére.

"Azzal bízott meg a közösségünk, hogy megmutassuk értékeinket Európának, és elhozzuk Európát Erdélybe. Az a feladatunk, hogy az őshonos nemzeti kisebbségek ügye uniós kompetenciává váljon. Azért kell ott lennünk, hogy az Európai Bizottság, vagy az Európai Parlament ne mondhassa, hogy a nemzeti kisebbségek problémáinak rendezése nem tartozik a hatáskörébe. Foglalkoznia kell vele, mert csak így képzelhető el hosszú távú béke és stabilitás" - fogalmazott Kelemen Hunor.

Az RMDSZ elnöke az erdélyi megyékben leadott RMDSZ-szavazatok eloszlását is ismertette. Amint közölte, Erdély öt megyéjében (a székelyföldi Hargita, Maros és Kovászna megyében, illetve a partiumi Szatmár és Szilágy megyében) az RMDSZ nyerte meg az EP-választásokat. A legtöbb szavazatot (80708-at) Hargita megyében kapott a szövetség. A rangsorban Maros, Kovászna, Szatmár, Bihar, Kolozs, és Szilágy megye következik.

Az erdélyi magyarság 2007-ben (Románia EU-csatlakozásakor) és 2009-ben is számarányát messze meghaladva vett részt az EP-választásokon, és mindkét alkalommal három képviselőt juttatott a brüsszeli testületbe. 2007-ben a függetlenként induló Tőkés László és az RMDSZ versenye, 2009-ben pedig az RMDSZ és az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) összefogása mozgósította a közösséget.

mti



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."