Izsák magyarázatot vár Kelementől

Az SZNT Kelemen Hunor miniszterelnök-helyettestől vár magyarázatot a kormány kedden nyilvánosságra került, autonómiaügyben adott válaszára.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
tuzolto

Mindig is tűzoltó szerettél volna lenni?

Most teljesülhet az álmod, ha követed ezeket a...
magashegyek

Hegyi túrázók, figyelem!

A magas hegyekben hó és fagy várható a hétvégén.
wizzair

Bombahír az egyik Wizzair-gépen

Kényszerleszállást hajtottak végre a bukaresti...

IzsakBalazs4-uh
Iszák Balázs
szerkesztoÍRTA: UH.RO
2014. június 12., 06:00
0 hozzászólás. 

Izsák Balázs SZNT-elnök szerdán egy marosvásárhelyi sajtótájékoztatón hozta nyilvánosságra azt a nyílt levelet, amelyben állásfoglalásra kéri a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) elnöki tisztségét is betöltő Kelemen Hunort a kormány álláspontjával kapcsolatban.

A kormány azt közölte az SZNT-vel: semmi nem írja elő számára a székelyföldi területi autonómia biztosítását.

Az SZNT elnöke elmondta: a közvéleménynek tudnia kell, hogy az RMDSZ - amely az erdélyi magyar nemzeti közösséget is képviseli, de a román kormányban is részt vesz - hol áll az autonómiavitában, és mit kíván tenni az autonómia ügyében.

Izsák Balázs fontosnak tartotta a kormány válaszát, mert - mint elmondta - abban először szerepeltek érvek a székelyföldi autonómiaigénnyel szemben. Hozzátette, az érvekkel szemben ellenérveket lehet felhozni, és ez lehetőséget teremt a félelmek lebontására.

"Amíg a válasz csak a nem tagadószó volt, addig nem lehetett vitatkozni" - magyarázta az SZNT elnöke.

A nyílt levélben Izsák Balázs kérdéseket intézett Kelemen Hunorhoz. Többek között azt kérdezte: a kormány illetékese egyeztette-e az RMDSZ vezetőivel az SZNT-nek adott választ? Rá tudja-e venni koalíciós partnerét az RMDSZ, hogy az vessen véget a székely jelképek üldözésének? Igényli-e az RMDSZ a világ demokratikus államainak támogatását, vagy elég erős ahhoz, hogy a kormány tagjaként kivívja az erdélyi magyarok jogait, Székelyföld területi autonómiáját is beleértve?

Izsák Balázs elutasította a kormány álláspontját, amely szerint az Európa Tanács 1993-ban elfogadott 1201-es ajánlásának - amely többek között a területi autonómiát is a kisebbségek védelmét szolgáló megoldásként ajánlja - nincsen jogi ereje. Kijelentette: Románia az Európa Tanácsba való felvételekor kötelezettséget vállalt az 1201-es ajánlás teljesítésére.

A kormány az SZNT márciusi petíciójára adott válaszában közölte: "Romániára nem hárul semmilyen nemzetközi egyezményből származó kötelezettség, amely szerint etnikai alapú területi autonómiát vagy bármilyen kollektív jogot kellene biztosítania a kisebbségeknek. A nemzetközi jog csupán a nemzeti kisebbségekhez tartozó személyek egyéni jogait szentesíti, amelyeket másokkal együtt is lehet gyakorolni."

mti



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."