Lemondatná Băsescut a parlament

Lemondásra szólította fel a bukaresti parlament Traian Băsescu államelnököt a testvérét érintő korrupciós ügy miatt.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
tuzolto

Mindig is tűzoltó szerettél volna lenni?

Most teljesülhet az álmod, ha követed ezeket a...
magashegyek

Hegyi túrázók, figyelem!

A magas hegyekben hó és fagy várható a hétvégén.
wizzair

Bombahír az egyik Wizzair-gépen

Kényszerleszállást hajtottak végre a bukaresti...

traian basescu1
Traian Băsescu
szerkesztoÍRTA: UH.RO
2014. június 25., 13:54
0 hozzászólás. 

A kétkamarás törvényhozói testület együttes ülésen fogadta el politikai nyilatkozatát, amely jogi értelemben nem kötelezi az államfőt távozásra. A dokumentumot 344 vokssal szavazták meg, tizenhét tartózkodás mellett. Ellenszavazat nem volt.

A Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) saját törvényhozói lelkiismeretére bízta álláspontjuk kialakítását, mert Kelemen Hunor RMDSZ-elnök szerint egyelőre nincsenek olyan bizonyítékok, amelyek Băsescu bűnösségére vagy felelősségére utalnának.

A nyilatkozat szövege megállapítja, Traian Băsescu "többet nem méltó arra, hogy biztosítsa az elnöki tisztség tekintélyét, függetlenségét és legitimitását", ezért felszólítja, hogy "azonnal mondjon le Románia államelnöki funkciójából".

A nyilatkozat úgy érvel, hogy Băsescu családi ügye "súlyosan és helyrehozhatatlanul" érintette az államelnöki intézményt. Megállapítják, az államelnöknek kell szavatolnia az igazságszolgáltatás tekintélyét és függetlenségét, az ügy révén pedig Románia hitele csorbult, és megkérdőjeleződött Románia erős és megbízható partneri státusa.

Hozzátették: ahhoz, hogy Románia hozzájárulhasson a térség stabilitásához és biztonságához, elengedhetetlenül szükséges, hogy a román állam képviselete erős intézményeken alapuljon, amelyekre nem vetül a szervezett bűnözéssel való kapcsolat gyanújának árnyéka sem.

Mircea Băsescut, az államelnök öccsét pénteken helyezték előzetes letartóztatásba, miután a korrupcióellenes ügyészek befolyással való üzérkedéssel gyanúsítják. Állításuk szerint az államfő öccse egy, a titkosszolgálatok látókörében lévő bűnszövetkezet vezetőjének, Sandu Anghelnek a családjától fogadott el 250 ezer euró kenőpénzt, hogy közbenjárjon testvérénél az akkor előzetes letartóztatásban lévő Anghel börtönből való szabadon engedéséért vagy enyhébb börtönbüntetés kieszközléséért. Anghelt májusban ítélték el csaknem kilenc év szabadságvesztésre.

Băsescu elhatárolódott testvérétől és az ügytől, már a hét elején leszögezte, hogy ártatlan, és kijelentette: a politikai nyilatkozat elfogadása következtében nem fog lemondani.

mti



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."