Felfüggesztettet kapott az RMDSZ képviselőházi frakcióvezetője

Hat hónap felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte első fokon a legfelső bíróság Máté András Leventét, az RMDSZ képviselőházi frakcióvezetőjét, mert feleségét alkalmazta.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
tuzolto

Mindig is tűzoltó szerettél volna lenni?

Most teljesülhet az álmod, ha követed ezeket a...
magashegyek

Hegyi túrázók, figyelem!

A magas hegyekben hó és fagy várható a hétvégén.
wizzair

Bombahír az egyik Wizzair-gépen

Kényszerleszállást hajtottak végre a bukaresti...

MateAndrasLevente
Maté András Levente
szerkesztoÍRTA: UH.RO
2014. július 01., 12:32
1 hozzászólás. 

A bíróság honlapján közölt nem jogerős ítélet szerint érdekbeli összeférhetetlenség áll fenn, mert a képviselő feleségének alkalmazásával közvetlen haszonra tett szert. Gyakori, hogy honatyák családtagjaikat alkalmazták képviselői irodájukban. Ezt az elmúlt években kezdték büntetni, a korrupcióellenes törvények szigorítása után.

A képviselő ellen tavaly szeptemberben emeltek vádat. Máté András Levente akkor politikai indítékú eljárásnak nevezte az ellene kezdett pert, és ártatlannak vallotta magát. Álláspontja szerint megalapozatlan az ügyészségi gyanúja, mert a törvény a közalkalmazottakra vonatkozik, ő pedig parlamenti képviselőként nem tartozik ebbe a kategóriába. Azt is hozzátette, nem ő, hanem a parlament kötötte a munkaszerződést a feleségével.

Az első fokú ítélet szerint a bíróság 2 700 lej perköltség megtérítésére kötelezte a törvényhozót. Emellett két év és hat hónap próbaidőt állapított meg, de mellékbüntetést is kiszabott, így a képviselő nem gyakorolhatja választói jogát, és nem tölthet be választott, illetve hatósági funkciókat.

A képviselő ellen az úgynevezett országos feddhetetlenségi ügynökség (ANI) kezdeményezte az eljárást. Ez az ügynökség a törvényhozók, közalkalmazottak, bírák, ügyészek, önkormányzati képviselők és egyéb köztisztséget betöltő személyek esetében a tisztségbeli és az érdekbeli összeférhetetlenség vizsgálatára hivatott. Az ANI által jelzett eseteket az ügyészség is megvizsgálja és lefolytatja a nyomozást.

A vád szerint a frakcióvezetőnek azt róják fel, hogy 2010 márciusától közel tíz hónapon át foglalkoztatta feleségét parlamenti irodájában. A politikus aláírásával felesége tíz hónap alatt összesen 5 500 lej fizetést kapott a parlamenttől.

mti



1 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat
avatar
2 T
2014-07-01 21:59:44
Nem havonta kapott annyit???
550 lej havonta???? Ilyen keveset lehet keresni a parlamentben....?

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."