60 kilométer épül meg az észak-erdélyi autópályából

A következő években több mint 60 kilométer épül meg az észak-erdélyi autópályából - jelentette ki kedden Borbély László, az RMDSZ politikai alelnöke.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
tuzolto

Mindig is tűzoltó szerettél volna lenni?

Most teljesülhet az álmod, ha követed ezeket a...
magashegyek

Hegyi túrázók, figyelem!

A magas hegyekben hó és fagy várható a hétvégén.
wizzair

Bombahír az egyik Wizzair-gépen

Kényszerleszállást hajtottak végre a bukaresti...

autopalya
Épülhet az autópálya
szerkesztoÍRTA: UH.RO
2014. július 16., 08:44
0 hozzászólás. 

A politikus elmondta, hogy az országos útügyi és autópálya-társaság az észak-erdélyi autópálya újabb szakaszára hirdetett közbeszerzési eljárást, ami Marosugrát és Marosvásárhelyt köti össze.

A 14,6 kilométeres utat a szerződés megkötésétől egy év és négy hónap alatt kell megépíteni. A politikus hozzátette, hogy emellett egy 4,5 kilométeres bekötőút is épül, amely a Marosvásárhelytől Segesváron át Brassó felé haladó E60-as jelzésű úthoz csatlakoztatja az autópályát.

A politikus emlékeztetett, hogy az RMDSZ a márciusi kormányba lépésekor állapodott meg a kormány fő erejét képező Szociáldemokrata Párttal (PSD) az észak-erdélyi autópálya építésének folytatásáról. Így az elmúlt hónapokban elkezdődött a közbeszerzési eljárás Gyalutól nyugatra egy 9 kilométeres szakaszra, illetve egy másik 37 kilométeres szakasz esetében, amely Aranyosgyérest Marosugrával köti össze.

A tárcavezető közölte, hogy a beruházások nagy részét európai uniós pénzből finanszírozzák.

Az eredetileg 415 kilométer hosszúra tervezett, Bors és Brassó közötti nyomvonalon haladó, Észak-Erdélyt átszelő autópályát 2012-ig kellett volna megépíteni, de az állam 2003-ban előnytelen szerződést kötött az amerikai Bechtel vállalattal, amely csak az Aranyosgyéres és Gyalú közötti 52 kilométeres szakaszt építette meg, illetve Bors és Berettyószéplak közötti másik szakasz mintegy felét.

A kormány felbontotta a szerződést az amerikaiakkal, ezért kell most újabb közbeszerzési eljárásokat hirdetni.

A jelenlegi kormány egyelőre Bors és Marosvásárhely között akarja megépíteni az autópályát, a Marosvásárhely és Brassó közötti szakasz kivitelezése bizonytalanná vált, mert uniós pénzekből nem finanszírozható, és a bukaresti kormány szerint a román állami költségvetési pénz nem elegendő erre.

mti



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."