Băsescu továbbra sem akarja kinevezi Biró Rozáliát

Az államfő egy keddi interjúban hangsúlyozta: nem nevezi ki kulturális miniszterré és miniszterelnök-helyettessé Biró Rozáliát, és költségvetési miniszterré Claudiu Mandát.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
tuzolto

Mindig is tűzoltó szerettél volna lenni?

Most teljesülhet az álmod, ha követed ezeket a...
magashegyek

Hegyi túrázók, figyelem!

A magas hegyekben hó és fagy várható a hétvégén.
wizzair

Bombahír az egyik Wizzair-gépen

Kényszerleszállást hajtottak végre a bukaresti...

traian-basescu
Traian Băsescu
szerkesztoÍRTA: UH.RO
2014. augusztus 06., 07:46
0 hozzászólás. 

Hozzátette, szerdáig vár még az esetleges hivatalos elutasítással, arra számítva, hogy vagy Victor Ponta miniszterelnök vonja vissza jelöltjeit, vagy a jelöltek maguk lépnek vissza.

"Ha Victor Ponta nem érti meg, hogy nem lehet a költségvetési miniszter olyan személy, aki eddig egy egyetemi művelődési házat vezetett, és nem lehet kulturális miniszter olyan személy, aki nem érti jól a román nyelvet, nem lesz más választásom, muszáj lesz reagálnom" - jelentette ki Traian Băsescu.

A kérdésre, hogy visszautasítja-e a kinevezéseket, Băsescu úgy válaszolt: "elviekben igen, de lehet, maguk a jelöltek lépnek vissza, hogy elkerüljék az elutasítást".

Traian Băsescu hozzátette, az alkotmánybíróság egy korábbi határozata tiltja, hogy a miniszterelnök ismét azokat a személyeket javasolja, akiket az államfő egyszer már elutasított. Arra is kitért, hogy az alkotmánybírósági határozat értelmében az elutasított személyeket más miniszteri tisztségre sem lehet már jelölni.

A kialakult helyzet miatt az államfő Victor Ponta miniszterelnököt okolta, aki - szerinte - most először mulasztotta el az előzetes konzultációt a javasolt miniszterekről.

Biró Rozáliát a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) javasolta a kulturális miniszteri és miniszterelnök-helyettesi tisztségre azt követően, hogy Kelemen Hunor RMDSZ-elnök augusztus elsejei hatállyal lemondott e tisztségekről. A Bihar megyei szenátor amiatt vált irónia tárgyává a román sajtóban, mert egy rádiós interjúban - a köznyelvben nem használt román szót nem ismervén - nem megfelelő választ adott egy beugratósnak szánt kérdésre.

Az RMDSZ hétfőn közölte, hogy kitart jelöltje mellett.

mti



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."