Elolvashatod az autonómiatervezetet

A Hotnews portál hétfőn este közzétette az RMDSZ autonómiastatútumának tervezetét román és magyar nyelven.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
tuzolto

Mindig is tűzoltó szerettél volna lenni?

Most teljesülhet az álmod, ha követed ezeket a...
magashegyek

Hegyi túrázók, figyelem!

A magas hegyekben hó és fagy várható a hétvégén.
wizzair

Bombahír az egyik Wizzair-gépen

Kényszerleszállást hajtottak végre a bukaresti...

Autonomia-uh
Vélhetően ez az RMDSZ tervezete
szerkesztoÍRTA: UH.RO
2014. szeptember 10., 11:43
0 hozzászólás. 

Kovászna, Hargita és Maros megyei közigazgatási egységekből jönne létre a Székelyföld Autonóm Régió - olvasható abban a székelyföldi autonómiatervezetben, amelyet a romániai Hotnews hírportál a Romániai Magyar Demokrata Szövetségnek (RMDSZ) tulajdonít, s amelyet e portál szerdán teljes terjedelmében hozott nyilvánosságra román és magyar nyelven.

Állítólag ez az a dokumentum, amelyet az RMDSZ készül benyújtani a parlamentben. A tervezet szerint az említett régiót általános és közvetlen szavazással megválasztott regionális tanács és regionális végrehajtó testület vezetné.

Az elképzelés szerint a 77 tagú regionális tanács székhelye Székelyudvarhelyen lenne, e testületben számarányuknak megfelelően képviseltetnék magukat a régió nemzeti közösségei. A régió elnökét a regionális tanács választja. Az elnök a csíkszeredai székhelyű regionális végrehajtó testületet vezeti, melynek tagjait a regionális tanács soraiból választják majd.

A tervezet szerint a régión belül a megyék is megmaradnának. A dokumentum leszögezi, a régióban a román nyelv mellett a magyar is hivatalos nyelvnek számít. Az állami és megyei közhivatalokban a tisztségeket a román és a magyar nemzeti közösség arányai szerint tennék hozzáférhetővé, ezt azonban csak a tisztségek megüresedésével, lépésről lépésre alkalmaznák.

Az RMDSZ illetékesei közölték, a szövetség csak azt az autonómiatervezetet tekinti hivatalosnak, amelyet maga hoz nyilvánosságra a saját honlapján.

Az autonómiaterveztet ide kattintva találod magyar nyelven.

mti



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."