Villámcsődültek Skócia függetlenségéért

Vásárhelyen, Csíkszeredában és Gyergyószentmiklóson villámcsődülettel fejezték ki, hogy támogatják Skócia függetlenedését.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
tuzolto

Mindig is tűzoltó szerettél volna lenni?

Most teljesülhet az álmod, ha követed ezeket a...
magashegyek

Hegyi túrázók, figyelem!

A magas hegyekben hó és fagy várható a hétvégén.
wizzair

Bombahír az egyik Wizzair-gépen

Kényszerleszállást hajtottak végre a bukaresti...

Skocia
Illusztráció
szerkesztoÍRTA: UH.RO
2014. szeptember 17., 06:19
0 hozzászólás. 

Az EMNT kezdeményezésére Marosvásárhelyen, Csíkszeredában, Gyergyószentmiklóson és Sepsiszentgyörgyön is mintegy 25-30-an gyűltek össze kedd este hogy villámcsődülettel fejezzék ki: támogatják Skócia függetlenedését.

A tüntetők angol és magyar nyelvű feliratokkal biztosították támogatásukról a skót függetlenség híveit, székely és skót zászlót lobogtattak. A csődületek negyed óra után feloszlottak.

"Fel szeretnénk hívni Európa, Skócia és a székelyek figyelmét, hogy vannak függetlenségi és autonómiatörekvések Nyugat-Európában is. Ez precedensértékű lehet" – fogalmazott Tiboldi László, az EMNT csíkszéki elnöke.

Cseh Gábor, az EMNT Maros megyei szervezetének elnöke elmondta, Skócia ugyan nem autonómiát akar, mint Székelyföld, hanem függetlenséget, de a skóciai népszavazás jelzés értékű lehet Európa számára a békés rendezés szempontjából.

A marosvásárhelyi villámcsődületen legalább ugyanannyi rendőr és csendőr jelent meg, mint tüntető - közölte Cseh Gábor. A hatóságok a rendezvény valamennyi résztvevőjét igazoltatták, adataikat felírták, és bírságot helyeztek kilátásba valamennyi résztvevő számára. Gergyószentmiklóson is igazoltatták a résztvevők némelyikét.

Az MTI kérdésére, miszerint a megnyilvánulás nem táplálja-e a román társadalomnak azt a félelmét, hogy a székely autonómiatörekvések mögött is voltaképpen elszakadási szándék áll, Sándor Krisztina, az EMNT ügyvezető elnöke kijelentette: "minden békés, demokratikus eszközökkel zajló európai elkülönülési, függetlenedési szándék a javunkra van."

Hozzátette: ha Skóciának sikerül függetlenednie, a példa erőt adhat a székelységnek is.

A román hírtelevíziók keddi stúdióbeszélgetéseiben több meghívott is párhuzamot vont a skóciai és a székelyföldi törekvések között.

mti



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."