Közvitára bocsátotta autonómiastatútumát az RMDSZ

Közzétette Székelyföldnek autonómiát előirányzó törvénytervezetét az RMDSZ csütörtökön.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
tuzolto

Mindig is tűzoltó szerettél volna lenni?

Most teljesülhet az álmod, ha követed ezeket a...
magashegyek

Hegyi túrázók, figyelem!

A magas hegyekben hó és fagy várható a hétvégén.
wizzair

Bombahír az egyik Wizzair-gépen

Kényszerleszállást hajtottak végre a bukaresti...

KelemenHunor11-uh
Lehet vitázni a tervezetről
szerkesztoÍRTA: UH.RO
2014. szeptember 19., 10:36
0 hozzászólás. 

Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke kolozsvári sajtóértekezletén rámutatott: a dél-tiroli autonómiamodellt román jogi környezetbe átültető statútummal az RMDSZ a román egységes és oszthatatlan állam keretében óhajt autonómiát biztosítani a - Maros, Kovászna és Hargita megyei településeket magába foglaló - Székelyföld Régiónak.

A régió fővárosa Marosvásárhely lenne, a Regionális Tanács székhelye Székelyudvarhelyen, az adó- és pénzügyi hivatalok központja Csíkszeredában lenne, az autonóm régió többi végrehajtó szerve pedig Sepsiszentgyörgyön működne.

A statútum meghatározza azokat a jogköröket, amelyek regionális hatáskörbe kerülnének, leírja a régió pénzügyi működését (az adók mintegy fele helyben maradna), és az etnikai arányosság elvét érvényesítené a regionális intézményekben, közöttük az igazságszolgáltatás szerveiben - mutatott rá Kelemen Hunor.

Ez is egyike lenne azon jogszabályoknak, amelyek a romániai magyar közösség kulturális, nemzeti identitásának megőrzéséhez szükséges törvényes garanciáit képezik - tette hozzá.

Rámutatott: az RMDSZ és a magyar közösség stabilitási tényező volt a román politikában, az is akar maradni, és az autonómiastatútum sem szakadár törekvés. "Az állam nem szűnik meg ezen a területen(...) A prefektusi (kormánybiztosi) hivatal is megmarad, a megyék megmaradnak" - részletezte az RMDSZ elnöke.

Az MTI kérdésére, hogy miért dolgozott ki az RMDSZ újabb autonómiastatútumot, és miben különbözik az új tervezet a Székely Nemzeti Tanács statútumától, amelyet tíz éve egyszer már beterjesztett a bukaresti parlament elé néhány RMDSZ-es képviselő, Kelemen Hunor annyit mondott: "Ez jobb: intézményrendszerben, működésben, hatáskörökben, mindenben".

Kelemen Hunor szerint ebben a pillanatban a román társadalommal folytatandó "ésszerű" közvita és az előítéletek eloszlatása a legfontosabb: a törvénytervezet parlamenti előterjesztésére az RMDSZ nem szabott magának határidőt. Mindenesetre a közvita előreláthatóan hosszú időt, "nem egy hetet, nem egy hónapot" vesz majd igénybe - tette hozzá.

Az RMDSZ elnöke megerősítette, közzétett tervezetét nem lehet elfogadni a hatályos román alkotmány keretei között, a szövetség új alkotmány megalkotását fogja javasolni.

Az MTI felvetésére, hogy amennyiben nem kívánja az RMDSZ együttműködési feltételül szabni a statútumot a román pártokkal való együttműködéshez és a parlamentbe sem terjeszti be a közeljövőben, hogyan lehet fenntartani a román társadalom érdeklődését az tervezett közvita iránt, az RMDSZ elnöke azt mondta: nem is cél fenntartani azt a magyarellenes hangulatot, amely a statútum egy munkapéldányának kiszivárgása óta jellemezte a romániai közéletet.

Az RMDSZ elsősorban olyan konferenciákat, kerekasztalokat akar szervezni román politikusok és szakértők bevonásával, amelyek segítenek eloszlatni a magyar autonómiaigénnyel kapcsolatos félelmeket a román társadalomban - magyarázta.

Az RMDSZ honlapján is közzétette az autonómiastatútum román és magyar nyelvű változatát. A tervezethez javaslatokat, észrevételeket is fűzhetnek majd a Facebook-profillal bejelentkező érdeklődők - ígérik az RMDSZ illetékesei.

mti



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."