Életbe lépett a módosított KRESZ

Bírságra számíthatnak azok az autóvezetők, akik három évesnél kisebb gyerekeket nem gyerekülésben, biztonsági öv nélkül szállítják.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
tuzolto

Mindig is tűzoltó szerettél volna lenni?

Most teljesülhet az álmod, ha követed ezeket a...
magashegyek

Hegyi túrázók, figyelem!

A magas hegyekben hó és fagy várható a hétvégén.
wizzair

Bombahír az egyik Wizzair-gépen

Kényszerleszállást hajtottak végre a bukaresti...

Gyerekek-KRESZ
Biztonsági öv, vagy gyerekülés kötelező
szerkesztoÍRTA: UH.RO
2014. szeptember 29., 07:02
0 hozzászólás. 

Az autóvezetők három büntetőpontra és 360-450 lej közötti bírságra számíthatnak abban az esetben, ha nem tartják be az új rendelkezést, amely kötelezi őket, hogy a kiskorúak biztonsági övvel, vagy gyerekülésben, bekötve utazzanak. A szabály eddig is létezett: a gyerekülés 3 éves korig kötelező volt, 3 és 12 év között pedig előírta a kiskorúnak a biztonsági öv viselését. Azonban eddig nem volt meghatározva a szabály ellen vétők büntetése.

A 3 évesnél nagyobb gyerekek gyerekülés nélkül is utazhatnak az autóban, ha be van kötve a biztonsági övük és nem az anyósülésen ülnek. A három évnél kisebb gyerekek szállításakor azonban kötelező a gyerekülés használata.

Az előírás a tömegközlekedési eszközökre és a taxikra nem érvényes. A törvény azonban tiltja, hogy a három évesnél kisebb, 150 cm-nél alacsonyabb gyerek a taxi anyóülésén utazzon.

Az új rendelkezés szerint ugyanakkor az autóvezetőknek kötelességük tájékoztatni az autójukba beszállókat arról, hogy a biztonsági öv viselése kötelező azokon az üléseken, ahova van olyan beépítve.

A vérvételre ezentúl a baleset helyszínén is sor kerülhet. Ezt a rendelkezés szerint a mentősök vagy akár a SMURD mentősei is elvégezhetik. Ezzel a balesetben érintett személyek indokolatlan kórházba szállítását akarják elkerülni, valamint az is cél, hogy a vizsgálat a balesetet követően mielőbb elkészülhessen.

Újdonság az is, hogy ezentúl abban az esetben is bevonható a gépjárművezetői jogosítvány, ha a testi sértést vagy halált okozó sofőrt csupán megbírságolják, de nem ítélik börtönre; emellett ezentúl a B kategoriájú jogosítvány birtokosai traktort is vezethetnek a közutakon.

Ha valakinek egy olyan szabálysértést vették el a jogosítványát, amelyik az új törvények szerint már nem büntethető, akkor a jogosítvány visszaigénylésekor már nem kell újra vizsgáznia.

A közlekedési törvénykönyv (KRESZ) módosításai hétfőtől érvényesek.

uh.ro/hírösszefoglaló



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."