Novemberben indulna az Első autó program

Állami hitelgaranciával támogatnák az első autó megvásárlását.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
tuzolto

Mindig is tűzoltó szerettél volna lenni?

Most teljesülhet az álmod, ha követed ezeket a...
magashegyek

Hegyi túrázók, figyelem!

A magas hegyekben hó és fagy várható a hétvégén.
wizzair

Bombahír az egyik Wizzair-gépen

Kényszerleszállást hajtottak végre a bukaresti...

Autobeiras
Egy legfeljebb 50 ezer lej értékű új gépkocsit vásárolhatunk
szerkesztoÍRTA: UH.RO
2014. október 07., 06:53
1 hozzászólás. 

Első autó néven állami hitelgarancia-programot indítását tervezik, amellyel főleg a 18 és 35 év közötti fiatalokat támogatnák abban, hogy egy legfeljebb 50 ezer lej értékű új gépkocsit vásároljanak - jelentette be Victor Ponta miniszterelnök hétfőn.

A kormány évi 20 ezer új, kevésbé szennyező autó vásárlását kívánja elősegíteni, ezzel az is a szándéka, hogy a hazai autóiparban, illetve beszállítóknál dolgozó 200 ezer ember munkahelyének megőrzését is segítse.

Victor Ponta kifejezte reményét, hogy a fiataloknak szóló program ugyanolyan sikeres lesz, mint az Első otthon nevű lakásvásárlási hitelkedvezmény, amelynek a keretösszegét a költségvetés-kiigazításnál 700 millió lejjel kellett kiegészíteni.

A Constatin Niță gazdasági miniszter által ismertetett Első autó programnál "előnyben részesülnek" a 35 év alatti fiatalok, de nem zárják ki belőle az idősebbeket sem. A vásárlónak a legfeljebb 50 ezer lej értékű új autó árának 5-10 százalékát kell előlegként befizetnie, a különbözetre felvett hitelt pedig legfeljebb hét év alatt kell törlesztenie. Az állam a hitel felére vállal garanciát, a másik felére pedig a megvásárolt autó a fedezet.

A programban részt vevő bankok által felszámított kamat legfeljebb 3 százalékkal haladhatja meg a három hónapos ROBOR-kamat (a tíz piacvezető bank által a bankközi piacon nyújtott lejhitelek átlaga) szintjét, amely jelenleg 3 százalék körül mozog. Ily módon a program 6 százalékot nem meghaladó kamatot kínál, miközben az autólízingek THM-je jelenleg 9-12 százalék körüli.

A gazdasági miniszter szerint átlagosan 670 lejes havi törlesztőrészlettel lehet számolni. Romániában a nettó átlagbér jelenleg 1700 lej.

Az Első autó programról a tervek szerint a jövő heti kormányülésen döntenek, és így a program november elsején indulhat be.

mti



1 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat
avatar
freelancer
2014-10-07 12:56:32
Csuda átlagbér
Nem es volna rossz, ha így állanának a dolgok, de itt a környéken azzal ejsze igazolni akarják, hogy e'nnem románia, hogy itt a "nettó átlagbér" nem erősen éri el a cikkben írtnak a felét sem.
Most akkor örvendjek vagy búsuljak neki ?

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."