Tiszteletbeli magyar konzulátust avattak fel Szörényváron

A képviseletet az évtizedek óta a Duna-parti városban (Drobeta-Turnu Severin) élő Molnár Endre vállalkozó vezeti.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
tuzolto

Mindig is tűzoltó szerettél volna lenni?

Most teljesülhet az álmod, ha követed ezeket a...
magashegyek

Hegyi túrázók, figyelem!

A magas hegyekben hó és fagy várható a hétvégén.
wizzair

Bombahír az egyik Wizzair-gépen

Kényszerleszállást hajtottak végre a bukaresti...

Szorenyvar
Szörényvár
szerkesztoÍRTA: UH.RO
2014. október 07., 13:39
0 hozzászólás. 

"Igyekszünk az egész országban biztosítani a konzuli érdekvédelmet. Megnyílt a (Bulgária és Románia közötti) Vidin-Calafat Duna-híd és nagyon megnőtt az átmenő kereskedelmi forgalom, illetve a turizmus is a Vaskapu környékén, a régi Bánságnak ezen a déli részén, Herkulesfürdő és Mehádia környékén" - magyarázta Zákonyi Botond bukaresti magyar nagykövet, mi indokolja a szörényvári képviselet megnyitását.

Molnár Endre köztiszteletnek örvendő, jó kapcsolatokkal rendelkező, a helyi és országos politikában is jártas vállalkozó, a Tropical szálloda tulajdonosa - mutatta be a tiszteletbeli konzult a nagykövet.

Hozzátette: az olténiai (Dolj, Gorj, Mehedinti, Olt, Valcea) megyék tartoznak az új konzuli területhez, amelyek távol esnek a hagyományos magyar misszióktól.

Molnár Endre elmondta: már azelőtt, hogy kinevezték volna tiszteletbeli konzullá és kihelyezték volna a magyar címert és zászlót az irodára, öntevékenyen eljárt bajbajutott magyar turisták és kamionosok ügyében, akik hozzá fordultak segítségért.

"Legtöbbször balesetek miatt kerestek meg. Megtörtént, hogy húsz ember beesett a Dunába, mert egy pontonkikötő elfordult: elveszítették az irataikat, és segíteni kellett nekik az ügyintézésben" - idézte fel Molnár Endre.

A tiszteletbeli konzul nem tagja a magyar diplomáciai testületnek, munkájáért nem kap fizetést, de kinevezéséhez ugyanúgy szükséges a román fél hozzájárulása, mint a rendes konzulok esetében – tette hozzá a bukaresti magyar nagykövet.

Magyarországnak Jászvásáron (Iasi), és Konstancán (Constanta) van még tiszteletbeli konzuli irodája Romániában. A temesvári képviselet jelenleg nem működik, mert még nem nevezték ki a közelmúltban elhunyt Pánczél Zoltán tiszteletbeli konzul utódját.

Az MTI érdeklődésére, hogy van-e valamilyen fejlemény a Marosvásárhelyre tervezett, a csíkszeredai főkonzulátushoz tartozó konzuli iroda ügyében, amelynek a megnyitásához a román fél nem járult hozzá, Zákonyi Botond így felelt: remélik, hogy meg fog változni a román álláspont.

"Reméljük, hogy felismerik: a magyar diplomáciai jelenlét bővülése elősegíti a két ország közötti kapcsolatok élénkülését, mind gazdasági, mind kereskedelmi, turisztikai és kulturális területen, ami mind a két félnek fontos" - mutatott rá a bukaresti magyar nagykövet.

mti



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."