Az RMDSZ ránk bízza a döntést

Nem tárgyalnak Johannis-szal, Vadim Tudor mellé pedig nem akarnak felsorakozni. Ponta korrekt volt, Tăriceanu kellemes emlékeket idéz.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
tuzolto

Mindig is tűzoltó szerettél volna lenni?

Most teljesülhet az álmod, ha követed ezeket a...
magashegyek

Hegyi túrázók, figyelem!

A magas hegyekben hó és fagy várható a hétvégén.
wizzair

Bombahír az egyik Wizzair-gépen

Kényszerleszállást hajtottak végre a bukaresti...

Szabad a gazda
Szabad a gazda
szerkesztoÍRTA: UH.RO/HÍRÖSSZEFOGLALÓ
2014. november 06., 16:10
0 hozzászólás. 

A választók belátására bízza az RMDSZ, hogy kire szavazzanak az államelnökválasztás második fordulójában – döntött ma egyetlen tartózkodással a Szövetségi Állandó Tanács.

A SZÁT egyetlen tagja sem javasolta, hogy az RMDSZ Klaus Johannist, az ACL szövetség jelöltjét támogassa – nyilatkozta csütörtöki sajtótájékoztatóján Kelemen Hunor, RMDSZ-elnök.

Szerintük Johannis arrogáns módon elutasította az első forduló után, hogy bármelyik, versenyen kívül maradt párttal is tárgyalásokat folytasson a támogatásáról. Továbbá nem hallgatta meg a magyar közösség kérdéseit, és negatívan nyilatkozott róla.

„Nem támogathatunk egy olyan jelöltet, akinek csak a szavazatunk kell, de aki nem akarja meghallani hangunkat" – indokolt Kelemen.

Vadimmal nem állunk egy sorba

Majd Ponta mellett érvelt, akit korrekt, megbízható partnerként ismertek meg az RMDSZ politikusai. Ponta mellett szól az is, hogy a jelenlegi miniszterelnök kormányra hívta 2012-ben a Szövetséget, most pedig Călin Popescu Tăriceanu-t javasolná államfőnek, akivel korábban már kormányzott együtt az RMDSZ, és kellemesen emlékeznek rá.

Mindezek ellenére az RMDSZ nem állhat Victor Ponta mellé a második fordulóban, mert ezáltal egy oldalra kerülne a jelenlegi kormányfő támogatásáért az UNPR-vel szövetségre lépett Nagy-Románia Párttal. Az RMDSZ elfogadhatatlannak és vállalhatatlannak tartja azt, hogy Corneliu Vadim Tudorral ugyanazon az oldalon álljon, akár egyetlen percig, vagy néhány nap erejéig, mert ez a parlamentből kibukott politikus megtestesíti mindazt, ami ellen az RMDSZ az elmúlt 25 évben harcolt: a szélsőséges nacionalizmust, az intoleranciát és a magyargyűlöletet" – osztotta meg az RMDSZ döntés előtti dilemmáit Kelemen Hunor.

Az RMDSZ szövetségi tanácsa arra a következtetésre jutott, hogy a magyar közösség számára nem létezik jó döntés ebben a helyzetben, ezért "aki mégis élni kíván állampolgári jogával, annak azt javasoljuk, hogy belátása szerint szavazzon november 16-án" - zárta közlendőjét Kelemen.

Mindenkihez szól Johannis

Nagyon tiszta üzenetem van a magyarok számára: a változás, amit végig akarok vinni, az egész Románia javára fog válni. Egy olyan Románia javára, ami a tiszteletről és a jólétről szól. Ez munkahelyekről, nagyobb jövedelemről szól, és minden románnak szól - nyilatkozta szintén csütörtökön, szintén Kolozsváron Klaus Johannis, az ACL államfőjelöltje.

"Most, 25 évvel a forradalom után arra van szükség, hogy az egész rendszer változzon meg. Pontot kell tennünk, és elölről kell kezdenünk mindent. Teljes változásra van szükség: más államelnökre, parlamentre, kormányra és miniszterelnökre. Friss fuvallatra van szükség, hogy megváltoztathassuk azt, hogy korrupció, hazugság és kiábrándultság hat át mindent" – mondta, hozzátéve, hogy ezeket csakis úgy lehet megváltoztatni, ha eldöntjük közösen, hogy meg akarjuk változtatni Romániát. Szerinte ennek felülről, az államelnökkel kell kezdődnie.

Johannis az első forduló ACL-n belüli kiértékelése alkalmából tartott gyűlésen vett részt, amelyen azonban a második fordulóról is tárgyaltak - írja a Transindex.



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."