Tăriceanu óvna minket az elszigetelődéstől

Călin Popescu Tăriceanu Sepsiszentgyörgyön kijelentette, óvná a székelyföldieket attól, hogy elszigeteljék magukat a globalizálódó világban.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
tuzolto

Mindig is tűzoltó szerettél volna lenni?

Most teljesülhet az álmod, ha követed ezeket a...
magashegyek

Hegyi túrázók, figyelem!

A magas hegyekben hó és fagy várható a hétvégén.
wizzair

Bombahír az egyik Wizzair-gépen

Kényszerleszállást hajtottak végre a bukaresti...

CalinPopescuTariceanu
Călin Popescu Tăriceanu
szerkesztoÍRTA: UH.RO
2014. november 13., 09:39
0 hozzászólás. 

A liberális politikust Victor Ponta miniszterelnök jelölte meg lehetséges utódjaként arra az esetre, ha sikerül megnyernie a választásokat, és kormányfői mandátumát államelnökire cserélheti. Tăriceanu szerdán Csíkszeredában és Sepsiszentgyörgyön is polgármesterekkel, önkormányzati vezetőkkel találkozott.

A sepsiszentgyörgyi tanácskozás utáni sajtótájékoztatóján a regionalizációs tervekre vonatkozó újságírói kérdésre kijelentette: azt szeretné, hogy a magyar közösség minél jobban integrálódjon a romániai társadalomba, de megérti a közösség asszimilációtól való félelmét is.

Megjegyezte, azt kell megvizsgálni, hogy az etnikai arányok kérdése olyan fontos szempont-e, ami miatt megéri leállítani a régiósítás tervét, vagy túl lehet lépni valamilyen módon ezen a szemponton.

Helyénvalónak tartotta, hogy Székelyföldön mind a magyarok, mind a románok megtanulják a másik közösség nyelvét.

Úgy vélte, a régiók kialakításának akkor van értelme, ha azok kedvező hatással vannak a gazdaság fejlődésére. Hozzátette azonban, hogy a régiók kialakításáról folytatott eddigi vitákban sem a kormány, sem a megyei önkormányzatok nem mondták meg, hogy milyen hatásköröket adnának át a régióknak. E nélkül pedig a folyamat csupán egy újabb közigazgatási szint megjelenését, a bürokrácia növekedését eredményezné.

Tăriceanu úgy vélte, a regionalizációs terveket előbb szakértőknek kellene kidolgozniuk, hogy egy közvita során a közösségek is beleszólhassanak a döntésekbe.

A politikus a székelyföldi látogatás választási kampánycéljaira is kitért. Kijelentette, vissza kell állítani a 2012-es választásokon győztes Szociálliberális Szövetséget, amelynek a programja a liberálisokat is kötelezi. Úgy vélte, ha a jobboldali Klaus Johannis nyeri a választásokat, a Traian Băsescu nevével fémjelzett politika folytatódik.

A sajtótájékoztatón megszólaló Kelemen Hunor RMDSZ-elnök a 2004 és 2008 közötti Tăriceanu-kormány pozitív tapasztalataira emlékeztetett. Kijelentette, Călin Popescu Tăriceanu már akkor bizonyította, hogy a kormányzása az embereket, a közösségeket szolgálta. Kelemen Hunor azt is felidézte, hogy a liberális politikus a sajátos kisebbségi kérdésekben is szerepet vállalt.

A Tăriceanu-kormány nyújtotta be a parlamentben a kisebbségek kulturális autonómiáját is magában foglaló kisebbségi törvénytervezetet, amelyet azóta sem fogadott el a törvényhozás.

"Bízunk benne, hogy az érvek erejével eljutunk a Tăriceanu úr által is vállalt közös tervezet megszavazásához" - jelentette ki Kelemen Hunor. Azt is hozzátette, semmi nem változott a múlt hét óta, az RMDSZ továbbra is a választók belátására bízza: kire szavaznak vasárnap.

Újságírói kérdésre válaszolva, hogy a kampányrendezvényen való részvétel nem jelenti-e e pártatlanság feladását, Kelemen Hunor kijelentette, ha Klaus Johannis is megnevezi a miniszterelnök-jelöltjét, és az is eljön Székelyföldre, azzal is kész találkozni.

mti



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."