Az RMDSZ kilép a kormányból

Erről döntött csütörtökön, Kolozsváron a szövetség állandó tanácsa (SZÁT).

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
tuzolto

Mindig is tűzoltó szerettél volna lenni?

Most teljesülhet az álmod, ha követed ezeket a...
magashegyek

Hegyi túrázók, figyelem!

A magas hegyekben hó és fagy várható a hétvégén.
wizzair

Bombahír az egyik Wizzair-gépen

Kényszerleszállást hajtottak végre a bukaresti...

KelemenHunor-uh
Kelemen Hunor
szerkesztoÍRTA: UH.RO
2014. november 27., 17:06
1 hozzászólás. 

Kelemen Hunor RMDSZ-elnök elmondta, a SZÁT határozata javaslat értékű. A kilépésről a Szövetségi Képviselők Tanácsa (SZKT) hozza meg a végső döntést, amelyet december 13-ára hívnak össze Marosvásárhelyre.

Az elnök hozzátette, a döntés azt tükrözi, hogy az RMDSZ vezetői az elnökválasztás második fordulójában leadott magyar szavazatokból megértették a magyar választók hangját. Megjegyezte, hogy a magyar választók mintegy 80 százaléka Klaus Johannist (a Victor Ponta szociáldemokrata miniszerelnökkel szemben induló jobboldali elnökjelöltet) támogatta.

„Megértettük az üzenetet, jobban oda kell fordulnunk a magyar választókhoz" - jelentette ki Kelemen Hunor, megjegyezve, hogy a politikusok akkor is hibáznak, ha figyelmen kívül hagyják a választók üzeneteit, de akkor is, ha mindig a választók elvárásához igazodnak. Hozzátette, a kormánynak az RMDSZ nélkül is megvan a többsége a parlamentben, így az RMDSZ döntése nem befolyásolja a kormányzati stabilitást.

„Nem akarunk kormányt buktatni" - jelentette ki az elnök.

Az RMDSZ a februári kormányválság után lett tagja a harmadik Ponta-kormánynak, a Szociáldemokrata Párt koalíciós partnereként. Éppen hétfőn iktatták be hivatalába Hegedüs Csillát, a magyar párt által delegált új kulturális minisztert, miniszterelnök-helyettest.

Csak elméletben fordulhat a kocka

Kelemen Hunor újságírói kérdésre csak elméleti lehetőségként vette számba, hogy az SZKT mégis a kormányon maradásról döntsön. Hozzátette, az elmúlt 25 évben nem történt meg, hogy a szövetség kisparlamentje megfordítsa a szűkebb vezető testületek döntését. Emlékeztetett, hogy a 34 tagú állandó tanácsban ellenszavazat nélkül, két tartózkodással hozták meg a kilépést javasoló döntést.

A folytatásra vonatkozó kérdésekre válaszolva Kelemen Hunor elmondta, a szövetség arra készül, hogy támogassa a parlamentben a Ponta-kormánynak azokat a döntéseit, amelyek az életszínvonal növekedéséhez, munkahelyek létrehozásához, gazdasági stabilitáshoz vezetnek. Emellett pedig meg szeretnék őrizni mindazokat a jogokat, amelyeket az elmúlt 25 évben a magyarok számára kivívtak. Azt is megjegyezte, készek párbeszédet folytatni valamennyi párttal.

Az elnök elmondta, nem tárgyaltak Klaus Johannisszal, és a mögötte álló Nemzeti Liberális Párttal (PNL) egy új parlamenti többség kialakításáról.

Az elnökválasztás november 16-án tartott második fordulójában Klaus Johannis győzött Victor Ponta kormányfővel szemben. Az RMDSZ a magyar választók belátására bízta annak az eldöntését, hogy kire szavaznak, de a kampányban közvetve Victor Pontát támogatta.

mti



1 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat
avatar
blazsek
2014-11-27 19:09:55
ideje megérteni a választókat
Pedig a miniszterelnöki tanácsos még néhány nappal ezelőtt azt mondta, hogy az erdélyi magyarok az államelnökről és nem az RMDSZ kormányzati szerepéről döntöttek. Frunda úr, ébresztő! Pártja nagy része már ébredezik és a 2016-os parlamentbe jutásért már most áldozatot hoz (no, meg azért, hogy az EMNP és MPP vitorláiból kifogja a szelet). Kérdés, hogy ezzel beéri-e a szervezet (mert a szavazók nem!) vagy tényleg képes lesz a megújulásra is. Mondjuk kezdetnek a begyöpösödött vezetés lecserélése és a tehetséges (és nem pozició-örökös lócik!) fiatalok helyzetbe hozása elegendő lenne. És persze a 21. századi kommunikációs eszközök és technikák elfogadása, integrálása és komolyan vétele mellett. (ld. például a facebook szerepét a johanniszi győzelemben)

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."