Az RMDSZ feljelentette a prefektust

A prefektus szerint a magyarok, mint a grófok leszármazottjai, veszélyforrást jelentenek az erdélyi és főként a szászrégeni bíróság függetlenségére.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
tuzolto

Mindig is tűzoltó szerettél volna lenni?

Most teljesülhet az álmod, ha követed ezeket a...
magashegyek

Hegyi túrázók, figyelem!

A magas hegyekben hó és fagy várható a hétvégén.
wizzair

Bombahír az egyik Wizzair-gépen

Kényszerleszállást hajtottak végre a bukaresti...

VasileOprea
Vasile Oprea
szerkesztoÍRTA: UH.RO
2014. december 17., 14:02
0 hozzászólás. 

Feljelentette az RMDSZ Vasile Oprea Maros megyei prefektust az Országos Diszkriminációellenes Tanácsnál, miután a kormánymegbízott a Bánffy-örökösök erdő-visszaszolgáltatási perének áthelyezését kérte egy Maros megyei bíróságtól - derült ki az RMDSZ közleményéből.

A prefektus azt kérte a legfelső bíróságtól, hogy az örökösök által indított, több mint 9200 hektár Maros megyei erdő visszaszolgáltatására irányuló perét helyezzék át Szászrégenből, mert a magyarok, mint a grófok leszármazottjai, veszélyforrást jelentenek az erdélyi és főként a szászrégeni bíróság függetlenségére.

A legfelső bíróság a múlt héten helyt adott a prefektus kérésének, így a per a giurgiui bíróságon folytatódik. A Krónika korábban megírta, hogy jóllehet a szászrégeni bíróságnak egyetlen magyar nemzetiségű bírája sincs, a kormánymegbízott a lap szerint mégis kockázati tényezőként kezeli a Maros megyei magyarságot.

Az RMDSZ a Mikó Imre jogvédelmi szolgálatához érkezett bejelentés alapján fordult a diszkriminációellenes tanácshoz. Kovács Péter főtitkár elmondta: az RMDSZ, mint a romániai magyar közösség érdekvédelmi szövetsége, kötelességének tartja, hogy felhívja a hatóságok figyelmét a diszkriminatív megnyilvánulásokra, és felkéri a tanácsot, hogy vizsgálja ki az ügyet, és tegye meg a szükséges intézkedéseket.

Kovács Péter szerint a Maros megyei prefektus nyíltan diszkriminál, pejoratív jelzőkkel illeti a magyarságot, és ezzel megsérti az Emberi Jogok Európai Egyezményét, a diszkrimináció megelőzéséről és visszaszorításáról szóló 2000/137-es kormányhatározatot, valamint Románia alkotmányát, amelyek szerint az igazságszolgáltatásnak egységesnek, részrehajlástól mentesnek és egyenlőnek kell lennie mindenki számára.

mti



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."