Bírságoltak a magyar és székelyzászló miatt

A Maros megyei prefektusi hivatal ötezer lejes bírságot rótt ki szerdán Csibi Attila Zoltán erdőszentgyörgyi polgármesterre.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
tuzolto

Mindig is tűzoltó szerettél volna lenni?

Most teljesülhet az álmod, ha követed ezeket a...
magashegyek

Hegyi túrázók, figyelem!

A magas hegyekben hó és fagy várható a hétvégén.
wizzair

Bombahír az egyik Wizzair-gépen

Kényszerleszállást hajtottak végre a bukaresti...

Erdoszentgyorgy-szekelyzaszlo
Fotó: Archív
szerkesztoÍRTA: UH.RO
2015. január 22., 09:36
0 hozzászólás. 

Az elöljáró megtagadta a magyar és a székely zászló eltávolítását a kisváros főterén álló épületről. Az egyházi tulajdonban lévő épületben az RMDSZ működteti az irodáját, melynek helyi szervezetét éppen a polgármester vezeti.

A prefektusi hivatal képviselői azt írták a bírságolási jegyzőkönyvbe, hogy Csibi „Székelyföld és a magyarok zászlajának kitűzésével" megsértette a román zászló használatára vonatkozó kormányhatározatot. A kihágásért a kormányhatározat alapján kiróható legnagyobb összegű bírságot rótták ki.

Csibi Attila Zoltán elmondta, a bíróságon fogja kérni a jegyzőkönyv érvénytelenítését, és a zászlók a helyükön maradnak.

Brassai Zsombor, az RMDSZ Maros megyei szervezetének az elnöke kijelentette, a kormány Maros megyei képviselőjének a lépése a magyarság szándékos zaklatásaként is értelmezhető.

Az Erdőszentgyörgy főterén álló épület homlokzatára a székely és a magyar zászló mellett Románia, az Európai Unió és az RMDSZ zászlaja lengedez egymás mellett. A prefektus felszólítására 2014 nyarán a polgármester egy hónapra levette, és gyászlobogóval helyettesítette a zászlókat, augusztus közepén azonban ismét kitűzte az öt lobogót.

A polgármester akkor megjegyezte, korábban öt évig lobogtak ugyanezek a zászlók a főtéri ingatlanon, és senkit nem zavartak. Azzal érvelt, hogy a zászlók magánterületen vannak, hiszen az RMDSZ az egyháztól bérli a székházát.

A 2002-ben várossá nyilvánított, ötezer lakosú Erdőszentgyörgyön a lakosság 75 százaléka vallotta magát magyarnak a legutóbbi népszámláláson. A településen született és nevelkedett Rhédey Klaudia, a brit uralkodói család erdélyi felmenője, II. Erzsébet királynő ükanyja. A tér, amelyen az RMDSZ székháza áll, az ő nevét viseli.

mti



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."