Tőkés önvizsgálatra szólította fel a 25 éves RMDSZ-t

Tőkés szerint a hatalommal egyezkedő, "kis lépéses" politikát szorgalmazó RMDSZ-vezetők tévútra vitték az erdélyi magyarság érdekképviseletét.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
tuzolto

Mindig is tűzoltó szerettél volna lenni?

Most teljesülhet az álmod, ha követed ezeket a...
magashegyek

Hegyi túrázók, figyelem!

A magas hegyekben hó és fagy várható a hétvégén.
wizzair

Bombahír az egyik Wizzair-gépen

Kényszerleszállást hajtottak végre a bukaresti...

TokesLaszlo1
Tőkés beszólt az RMDSZ-nek
szerkesztoÍRTA: UH.RO
2015. február 17., 13:50
0 hozzászólás. 

Öntömjénezés helyett erkölcsi és politikai önvizsgálatra szólította fel a megalakulásának 25. évfordulóját ünneplő RMDSZ-t kedden Tőkés László EP-képviselő, az EMNT elnöke.

Az alapítók egyikeként az EMNT elnöke üdvözölte a 25 éves RMDSZ-t, ugyanakkor értetlenségét fejezte ki az évforduló "harsány" ünneplése, az ezzel kapcsolatos, több várost érintő rendezvénysorozat miatt.

Kifejtette: nem lát okot ünneplésre, amikor Romániában a magyar jelképeket üldözik, meggyalázzák az aradi Szabadságszobrot, újraállamosítják a sepsiszentgyörgyi református Székely Mikó Kollégiumot, fel akarják számolni a magyar gyógyszerészképzést, kétnyelvű helységnévtáblák miatt pereskednek Kolozsváron, Marosvásárhelyen pedig betiltják a Székely Szabadság Napját.

Nagyváradi sajtóértekezletén az EMNT elnöke úgy vélte, hogy a hatalommal egyezkedő, "kis lépéses" politikát szorgalmazó RMDSZ-vezetők tévútra vitték az erdélyi magyarság érdekképviseletét, amely negyed évszázad alatt sem került közelebb stratégiai céljai - a kollektív jogok, az autonómia, vagy az állami magyar egyetem - megvalósulásához.

Tőkés László a "paktumpolitika" revízióját, illetve korrekcióját sürgette, és az erdélyi magyar nemzetpolitikát "tévútra vezető pártirányítás" személyi konzekvenciáinak levonását követelte. Megjegyezte: erre jó alkalom lehet az RMDSZ áprilisi kongresszusa.

Az EP-képviselő Borbély László politikai alelnököt nevesítette, akinek szerinte nincs mit keresnie az RMDSZ élén. Ugyanakkor Frunda György volt RMDSZ-szenátorról is megjegyezte: nem érti, kinek a nevében tölti be kisebbségi tanácsadói szerepét Victor Ponta miniszterelnök mellett.

Tőkés László nem először bírálta a két említett RMDSZ-politikust, akik Tokay György egykori kisebbségügyi miniszterrel együtt az úgynevezett "neptuni" tárgyalócsoport tagjaiként az akkor még egységes magyar érdekképviselet "mérsékeltként" emlegetett szárnyának meghatározó politikusai voltak, a Tőkés László vezette "radikális szárnnyal" szemben.

1993-ban az RMDSZ három politikusa az amerikai Project on Ethnic Relations (PER) szervezetet közvetítésével, a tengerparti Neptun üdülőhelyen, az akkori RMDSZ-vezetés felhatalmazása nélkül ült le tárgyalni a román kormánypárti képviselőkkel kisebbségvédelmi kérdésekről.

A "Neptun-ügy" megosztotta az addig egységesen fellépő erdélyi magyar érdekképviseletet. Az RMDSZ vezető politikusai a román-magyar kiegyezés első lépésének, a szövetség belső ellenzéke pedig - amely azóta az RMDSZ-ből kiszorulva két pártot is alapított - a magyar érdek elárulásának tekintette a Neptunban kötött megállapodást.

mti



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."