Izsák: az autonómia ügye nem rendészeti kérdés

Izsák Balázs szerint a hatóságok rendészeti kérdéssé akarják lealacsonyítani Székelyföld autonómiájának kérdését.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
tuzolto

Mindig is tűzoltó szerettél volna lenni?

Most teljesülhet az álmod, ha követed ezeket a...
magashegyek

Hegyi túrázók, figyelem!

A magas hegyekben hó és fagy várható a hétvégén.
wizzair

Bombahír az egyik Wizzair-gépen

Kényszerleszállást hajtottak végre a bukaresti...

IzsakBalazs4-uh
Izsák Balázs
szerkesztoÍRTA: UH.RO
2015. március 10., 16:14
0 hozzászólás. 

Az SZNT elnöke a Székely szabadság napján a romániai demokrácia állapotáról tartott keddi marosvásárhelyi sajtótájékoztatón beszélt erről.

A sajtótájékoztatóra az SZNT valamennyi erdélyi magyar párt és politikai szervezet elnökét meghívta, de csak Szilágyi Zsolt, az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) elnöke vett részt az eseményen.

Izsák Balázs úgy véli, a hatóságok azt próbálják elérni, hogy a székelyföldi autonómiatörekvések kérdése az esetleges rendbontások miatt rendészeti ügyként jelenjen meg március 24. előtt, amikor az Európa Tanács keretében működő Helyi és Regionális Önkormányzatok Kongresszusának monitoring bizottsága tárgyalja a székelyföldi önkormányzatok autonómiapárti határozatait.

Az SZNT elnökének szavai szerint Dorin Florea polgármester a gyülekezés és a szabad véleménynyilvánítás jogát megsértette azzal, hogy betiltotta a Marosvásárhelyre tervezett felvonulást és tiltakozást. Hozzátette, hogy az SZNT tudomásul vette a tiltást és elállt a demonstráció szervezésétől.

Örvendetesnek mondta ugyanakkor, hogy a széki székely tanácsok helyi tüntetéseket hirdettek a marosvásárhelyi helyett. Mint fogalmazott, így a marosvásárhelyi esemény az egész közösség ügye lett. Hozzátette, nem megy el a délutáni rendezvények egyikére sem, egyénileg rótta le kegyeletét kedden délelőtt egy szál virággal a marosvásárhelyi Székely Vértanúk Emlékművénél.

Izsák Balázs kijelentette, megfélemlítési kísérletnek tekinti Lucian Goga prefektus állítását, mely szerint rá hárul minden felelősség, ha Marosvásárhelyen rendbontás történik a Székely szabadság napja alkalmából. Szükségtelennek tartotta, hogy beadványban tudassa a hatóságokkal: elállt annak a rendezvénynek a megszervezésétől, amelyet a polgármester betiltott. Elmondta, hogy a polgármester tiltása ellenére megtartott tavalyi felvonulás miatt kiszabott bírságokat megtámadták a bíróságon. Egy bírságolási jegyzőkönyvet a hatóság visszavont, egy másikat a bíróság érvénytelenített, a többi ügyben még nem született bírósági ítélet.

Szilágyi Zsolt EMNP-elnök a sajtótájékoztatón úgy vélekedett, ma ugyanúgy a hatalom tudatos provokációjától kell tartani Marosvásárhelyen, mint 25 évvel ezelőtt, amikor a fekete márciusként emlegetett események során véres román-magyar összetűzések történtek a városban. „Mindenki legyen nyugodt, ne válaszoljunk a provokációkra" - jelentette ki az EMNP elnöke.

„Azt kívánom a román polgártársainktól, ne féljenek a magyar szabadságtól. A mi szabadságainkból állhat össze a közös országunk szabadsága" - jelentette ki Szilágyi Zsolt.

Az SZNT két évvel ezelőtt nyilvánította a Székely szabadság napjává március 10-ét. 1854-ben ezen a napon végezték ki Marosvásárhelyen egy Habsburg-ellenes székely szervezkedés három vezetőjét, Török Jánost, Gálfi Mihályt és Horváth Károlyt.

Az SZNT 2004 óta szervez megemlékezést az egykori vesztőhelyen emelt emlékoszlopnál. A 2013-as és 2014-es rendezvény felvonulással és a régiósítási kormányzati elképzelések elleni tiltakozással végződött. A szervezők becslése szerint mind a 2013-as, mind a polgármester által betiltott 2014-es felvonuláson tízezrek vettek részt.

mti



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."