Tiltakozó megmozdulásokat rendeztek Székelyföldön

A betiltott marosvásárhelyi felvonulás helyett számos más településén rendeztek a Székely szabadság napján, tiltakozó megmozdulásokat.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
tuzolto

Mindig is tűzoltó szerettél volna lenni?

Most teljesülhet az álmod, ha követed ezeket a...
magashegyek

Hegyi túrázók, figyelem!

A magas hegyekben hó és fagy várható a hétvégén.
wizzair

Bombahír az egyik Wizzair-gépen

Kényszerleszállást hajtottak végre a bukaresti...

SzekelySzabadsagNapja2015
Székelyföld autonómiája nem sérti Románia területi egységét
szerkesztoÍRTA: UH.RO
2015. március 11., 10:36
0 hozzászólás. 

Elsőként a sepsiszentgyörgyi rendezvényen olvasták fel azt a hatóságokhoz intézett közös petíciót, amelyet a tervek szerint a párhuzamosan zajló, vagy később kezdődő baróti, csíkszeredai, firtosmartonosi és gyergyószentmiklósi megmozduláson is elfogadnak.

Ebben a megmozdulások résztvevők területi autonómiát követeltek Székelyföldnek, és tiltakoztak a marosvásárhelyi gyülekezési jog korlátozása, a székely jelképek hatósági üldözése ellen.

Március 10-ét, az 1854-es székely vértanúk kivégzésének évfordulóját, az SZNT a Székely szabadság napjává nyilvánította, a székely autonómiaigény kinyilvánítására szervezett hagyományos marosvásárhelyi felvonulását azonban Dorin Florea polgármester idén betiltotta.

A kormánynak és parlamentnek címzett, Klaus Johannis államfő figyelmébe ajánlott dokumentum rámutat: a Székelyföld autonómiája nem sérti Románia területi egységét vagy az ott élő románság érdekeit sem, hanem a közösség választott testületeire bízza a közügyek jelentős részét. Ha azonban Bukarest önálló régiónként való elismerése helyett a Székelyföldet - az itt élő történelmi közösség egyértelmű akaratával szemben - egy nagyobb közigazgatási egységbe tagolja, azzal egy sor nemzetközi kötelezettségvállalását is megszegi - olvasható a petícióban.

Gazda Zoltán, a Sepsiszéki Székely Tanács elnöke, a sepsiszentgyörgyi turul-szobornál szervezett megmozdulás főszervezője elmondta: a tiltakozó megmozdulás mintegy kétezer résztvevője a megemlékezés helyszínéről - a tavaly felavatott turul-szobortól - a kormány helyi képviseletét ellátó prefektusi hivatalhoz vonult, ahol - bár a szervezők előrejelezték érkezésüket - a petíciót nem volt aki átvegye.

"Szembefutottak velünk a csendőrparancsnok és a helyettese, közölték, hogy nincs a prefektus az épületben, nincs senki bent, mert lejárt a munkaidő. Ahogy az emberekkel ezt közöltem, elszakadt a cérna és nagy lázadás indult, és csak úgy lehetett fogát húzni a haragnak, hogy megtárgyaltuk a csendőrökkel, vegyék ők át a petíciót" - mondta Gazda Zoltán.

Hozzátette: a csendőrök ezek után telefonon megbeszélték a prefektussal, hogy másnap reggel fogadja a tüntetők képviselőit.

A Sepsiszéki Székely Tanács elnöke elmondta: minden székelyföldi megmozdulást a helyi széki tanács kezdeményezett. Volt, ahol partnerszervezetek is csatlakoztak, de Csíkszereda volt az egyedüli hely, ahol valamennyi magyar szervezet - köztük az RMDSZ is - nyíltan kiállt a Székely szabadság napján szervezett tiltakozó megmozdulás mellett.

A szervezők szerint a sepsiszentgyörgyi demonstráció incidensek nélkül zárult.

mti



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."