Ejtették a magyar és román szélsőségesek ügyét

Minderről a mindkét ügyben feljelentést tevő Mădălin Guruianu sepsiszentgyörgyi tanácsos, a PNL helyi vezetője számolt be.

MEGOSZTÓ PDF email

Hasonló cikkek
tuzolto

Mindig is tűzoltó szerettél volna lenni?

Most teljesülhet az álmod, ha követed ezeket a...
magashegyek

Hegyi túrázók, figyelem!

A magas hegyekben hó és fagy várható a hétvégén.
wizzair

Bombahír az egyik Wizzair-gépen

Kényszerleszállást hajtottak végre a bukaresti...

MagyarZaszlo-RomanZaszlo
Illusztráció
szerkesztoÍRTA: UH.RO
2015. március 17., 06:58
0 hozzászólás. 

A Kovászna megyei ügyészség nem indított bűnvádi eljárást a román nemzeti ünnepen Kézdivásárhely főterén kitűzött gyászlobogók ügyében.

Az ügyészség ejtette ugyanakkor a december elsején Sepsiszentgyörgyön felvonuló és magyarellenes jelszavakat skandáló Új Jobboldal szervezet ügyét is.

Guruianu elmondta, hogy az ügyészség szerint az elkövetők egyik esetben sem uszítottak gyűlöletre vagy diszkriminációra. A hatóság megállapította, hogy a gyászlobogók kitűzése a román nemzeti jelképek meggyalázásának minősült volna, de ezt a bűncselekményt a legutóbbi módosításkor törölték a büntető törvénykönyvből.

A politikus felidézte, filmezett képsorokat csatolt a feljelentéséhez, amelyeken az az Új Jobboldal szimpatizánsai azt skandálták sepsiszentgyörgyi felvonulásukon, hogy "Kifelé a magyarokkal az országból!". A hatóság azonban úgy vélte, a jelszó skandálásához nem társultak olyan gesztusok, amelyek közvetlenül vagy közvetve nemzeti gyűlöletre vagy diszkriminációra uszítottak volna.

Mădălin Guruianu csalódottságának adott hangot amiatt, hogy az ügyészség "a szélsőségesek malmára hajtja a vizet".

Romániának 1990 óta december elseje a nemzeti ünnepe. 1918-ban az erdélyi, bánsági és magyarországi románok az e napon Gyulafehérváron tartott nemzetgyűlésükön fogadtak el - önrendelkezési jogukra hivatkozva – határozatot az általuk lakott területek és a Román Királyság egyesüléséről.

A 2014-es nemzeti ünnepen Kézdivásárhely főterén ismeretlenek fekete zászlókat tűztek ki. Az öt kitűzött gyászlobogóra piros-fehér-zöld szalagot kötöttek. Ugyanezen a napon Sepsiszentgyörgyön az Új Jobboldal szervezett felvonulást, amelyen többek között azt skandálták: Hargita és Kovászna megye román föld! Kifele a magyarokkal az országból! Kovászna megye prefektusa Kézdivásárhelyen a román lobogók hiánya miatt rótt ki bírságot a polgármesterre, Sepsiszentgyörgyön pedig a magyar himnusz egy nappal korábban történt eléneklése miatt a Magyar Polgári Pártra (MPP).

mti0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."