Nyugodtan autonómiázhatunk

Nem nevezhető szélsőségesnek az, aki az önrendelkezést népszerűsíti – döntött a Szatmár megyei törvényszék.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
tuzolto

Mindig is tűzoltó szerettél volna lenni?

Most teljesülhet az álmod, ha követed ezeket a...
magashegyek

Hegyi túrázók, figyelem!

A magas hegyekben hó és fagy várható a hétvégén.
wizzair

Bombahír az egyik Wizzair-gépen

Kényszerleszállást hajtottak végre a bukaresti...

Autonomia-uh
Illusztráció
szerkesztoÍRTA: UH.RO
2015. július 15., 16:10
0 hozzászólás. 

A Szatmár megyei törvényszék jogerős ítélete szerint nem nevezhető szélsőségesnek az a személy, aki Románia valamely régiójának az önrendelkezését népszerűsíti.

A törvényszék Krakkó Rudolfnak, a Szatmárnémeti Híd egyesület elnökének panasza alapján vizsgálta meg az autonómia és a szélsőségesség esetleges összefüggéseit.

Krakkó Rudolf a Gazeta de Nord-Vest szatmári napilapot perelte be valótlanság állítása és rágalmazás miatt. A napilap egy 2013 decemberében tartott szatmárnémeti autonómiakonferencia kapcsán írt cikket azzal a címmel, hogy A szélsőséges Krakkó megint előtérbe lép. A cikkben a lap többek között azt írta: "Nem először fordul elő, hogy Krakkó nyilvános rendezvényeket szervez Szatmár megyében, s ezekre mindenféle gyanús személyeket hív meg, akik szabadon beszélhetnek revizionista és autonomista elméleteikről."

A cikket több hasonló szellemű írás követte a szatmári napilapban. Ezeket kifogásolta a Híd egyesület elnöke a bíróságon. Alapfokon elvesztette a pert, de a Szatmár megyei törvényszék helyt adott fellebbezésének, és arra kötelezte a napilapot, hogy hasábjain nyilvánosan kérjen bocsánatot Krakkó Rudolftól.

A május 19-én kimondott ítélet nemrég kézbesített indoklásában a törvényszék nyomatékosította, rágalmazásnak minősül negatív jelzővel illetni azt, aki a különböző autonómiaformákat népszerűsíti. Az indoklás rámutat: az autonómia Európa más országaiban működő intézmény, ezért nem minősíthető szélsőséges jelenségnek. A bíróság bocsánatkérésre kötelezte a napilapot, amiért "sorozatosan valótlanságot állított" az eseményről és a szervező személyéről.

Krakkó Rudolf elmondta, hogy a Gazeta de Nord-Vest a per során Csehi Árpádnak, a Szatmár megyei önkormányzat Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) színeiben megválasztott korábbi elnökének a nyilatkozatára hivatkozott. Csehi a 2010-ben Pusztadarócon szervezett Híd Fesztivál kapcsán kijelentette, hogy semmiféle szélsőséges rendezvénynek nincsen helye a megyében.

Kincses Előd marosvásárhelyi ügyvéd a Krónikának elmondta: nincs tudomása arról, hogy hasonló ügyben bírósági eljárás zajlott volna korábban Romániában.

mti



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."