Mégsem adóztatják meg a borravalót

Lemond a kormány a borravaló megadóztatásáról, jelentette be a pénzügyminiszter.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
tuzolto

Mindig is tűzoltó szerettél volna lenni?

Most teljesülhet az álmod, ha követed ezeket a...
magashegyek

Hegyi túrázók, figyelem!

A magas hegyekben hó és fagy várható a hétvégén.
wizzair

Bombahír az egyik Wizzair-gépen

Kényszerleszállást hajtottak végre a bukaresti...

Pincer
Fotó: bbc.co.uk
szerkesztoÍRTA: UH.RO
2015. május 18., 11:23
0 hozzászólás. 

Eugen Teodorovici pénzügyminiszter elismerte, az intézkedés rossz ötlet volt, mert a vonatkozó sürgősségi rendelet alkalmazhatatlan. A változás június elsejétől léphet életbe.

Bejelentése előtt a miniszter tárgyalt a borravaló megadóztatása által érintett munkaadói szövetségek és szakszervezetek képviselőivel. Egyetértettek abban, hogy az intézkedés gyakorlatba ültetése rendkívül nehézkes, így a kormány lemond róla – írja a maszol.ro.

Az udvarhelyiek így vélekedtek a jatt megadóztatásáról:

A tárcavezető közölte, hogy az idegenforgalomban tevékenykedő vállalatok esetében új átalányadót vezetnek be, amely várhatóan január 1-től az új adótörvénnyel együtt lép hatályba. Ezt a több adócsökkentést is tartalmazó jogszabálytervezetet a kormány terjesztette a parlament elé, és a tervek szerint június végéig fogadja el a törvényhozói testület.

Május elejétől lépett életbe a borravaló megadóztatásáról szóló sürgősségi kormányrendelet, amelyet az ombudsman pénteken megtámadott az alkotmánybíróságon az adóellenőrzéskor megállapított kihágás alapján kirótt bírságok miatt.

A vitatott rendelet szerint a kereskedelmi egységeknek külön nyugtatömbön kell regisztrálniuk a borravalót, amit 16 százalékkal adóztatnak meg. A borravaló ugyanakkor áfa-mentes és amennyiben az alkalmazottak között szétosztják, nem kell magasabb társadalombiztosítási járulékot sem fizetni utána. A rendelet része a kormány azon intézkedéssorozatának, amit az adócsalás visszaszorítása érdekében hozott meg az elmúlt hetekben.

A vendéglátó-ipari egységek munkáltatói szövetsége korábban szintén arra kérte a pénzügyminisztert, hogy vonja vissza a jatt megadóztatására vonatkozó tervezetet.

uh.ro/hírösszefoglaló



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."