Módosul az érettségi menetrendje

A hétfőn kezdődő írásbeli érettségi dolgozatait már a vizsga helyszínétől eltérő megyében javítják ki, emiatt később függesztik ki az eredményeket.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
tuzolto

Mindig is tűzoltó szerettél volna lenni?

Most teljesülhet az álmod, ha követed ezeket a...
magashegyek

Hegyi túrázók, figyelem!

A magas hegyekben hó és fagy várható a hétvégén.
wizzair

Bombahír az egyik Wizzair-gépen

Kényszerleszállást hajtottak végre a bukaresti...

Erettsegis12
Később lesznek eredmények
szerkesztoÍRTA: UH.RO
2015. június 26., 13:08
0 hozzászólás. 

Sorin Câmpeanu oktatási miniszter rendeletet bocsátott ki, mely szerint az idei érettségi az eddigi szabályok szerint zajlik, egy kivétellel: az adott megye tanintézményeiben megírt dolgozatokat egy másik megyébe vagy Bukarestbe szállítják javítani. Hogy melyik megyébe, azt a jogszabály szerint az Országos Érettségi Bizottság dönti el. A rendeletből nem derül ki, hogy milyen kritériumok alapján. A jegyek beírása az elektronikus nyilvántartásba szintén ez utóbbi testület által kidolgozott eljárás szerint történik.

A változtatások miatt módosul az idei érettségi menetrendje is. Eszerint az eredményeket nem július 6-án, hanem 7-én függesztik ki. Ugyanaznap lehet benyújtani az óvásokat is. Az óvásokat július 8-9-én bírálják el, a végleges eredményeket pedig az eredetileg is rögzített dátumon, július 10-én függesztik ki.

Magyari Tivadar, az RMDSZ oktatási kérdésekért felelős ügyvezető alelnöke feleslegesnek nevezte az oktatási miniszter döntését, hogy más megyékbe szállítsák, és ott javítsák ki az érettségizők dolgozatait.

„Az amúgy is agyonbürokratizált" oktatási rendszerben felesleges a miniszter ötlete, tipikusan balkáni megoldás, hogy a minisztérium az utolsó pillanatban nyögi ki ezt az ötletet, és mellőz minden előzetes szakmai konzultációt – tette hozzá a politikus.

Magyari Tivadar szerint a miniszter megalázza a pedagógustársadalmat azzal, hogy megbízhatatlan közösségnek bélyegzi meg, és "nem bízik a saját megyei rendszerű - amúgy rossz - közigazgatásában sem". Hozzátette: az RMDSZ azonnali megoldást kért a magyar nyelvű oktatás sajátos helyzetére, hogy nehogy például a Maros és a Hargita megyei magyar dolgozatokat a kelet-romániai Suceava és Bákó megyébe kelljen szállítani, ott ugyanis nincsenek magyarul értő pedagógusok.

Az idei írásbeli érettségi végleges menetrendje:

Június 29.: román nyelv és irodalom

Június 30.: anyanyelv és irodalom

Július 1.: szaknak megfelelő kötelező tantárgy

Július 3.: szaknak megfelelő választott tantárgy

Július 7.: eredmények kifüggesztése (16 óráig)

Július 7.: óvások benyújtása (16-20 óra között)

Július 8-9.: óvások elbírálása

Július 10.: végleges eredmények kifüggesztése

Az elmúlt években számos botrány övezte az érettségit, több helyen tanárokat és tanfelügyelőket vettek őrizetbe korrupció miatt. Térfigyelő kamerákat szereltek be a tantermekbe, hogy eltántorítsák a csalástól a diákokat és a pedagógusokat. 2010-től szigorították a líceum végén szokásos megmérettetés felügyeletét, így a sikeresen vizsgázók aránya a korábban megszokott 80-90 százalékról 45 százalékra csökkent 2012-ben. Tavaly csaknem 61 százalék volt a sikerarány úgy, hogy megnőtt azon diákok száma, akiket a tanárok felkészületlennek tartva, megbuktattak tizenkettedik osztály végén, hogy ne vehessenek részt az érettségi vizsgán, és ne rontsák iskolájuk sikerarányát.

uh.ro/hírösszefoglaló



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."