Így viszonyulunk a menekültekhez!

A megkérdezettek többsége szerint a menekülteknek joguk van választani, melyik országban akarnak élni.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
tuzolto

Mindig is tűzoltó szerettél volna lenni?

Most teljesülhet az álmod, ha követed ezeket a...
magashegyek

Hegyi túrázók, figyelem!

A magas hegyekben hó és fagy várható a hétvégén.
wizzair

Bombahír az egyik Wizzair-gépen

Kényszerleszállást hajtottak végre a bukaresti...

Menekultek1
Illusztráció
szerkesztoÍRTA: UH.RO
2015. szeptember 03., 05:40
0 hozzászólás. 

Az IRES közvélemény-kutató felmérése szerint a megkérdezettek 58 százaléka véli úgy, hogy a menekülteknek joguk van új hazát választani. Ugyanakkor határozatlanok, amikor arról kérdezték őket, hogy Romániának fogadnia kell-e menekülteket. A válaszadók 65 százaléka teljes mértékben vagy részben egyetért azzal, hogy Románia fogadjon bizonyos számú menekültet EU-tagállamként, de amikor felmerült annak a lehetősége, hogy a megkérdezettek településére költözzenek, akkor a befogadással egyetértők aránya 46 százalékra csökkent, és 42 százalék ezt teljes mértékben elutasította.

A megkérdezettek 83 százaléka hallott a menekültválságról, amelynek okait 51 százalék a háborúban látja, 41 százalék a szegénységben. A romániaiak kétharmada főként a menekültek hazájának kormányait teszi felelőssé a kialakult helyzetért, 54 százalék az Iszlám Állam terrorszervezetet, 36 százalék az Egyesült Államokat, 29 százalék az Európai Uniót.

A megkérdezettek 57 százaléka nem tart attól, hogy Romániát ellepik a bevándorlók, 41 százalék szerint viszont Bukarest is ki van téve ennek a veszélynek.

A megkérdezettek több mint háromnegyede szerint Románia nincs felkészülve a menekültválságra. Hasonló arányban vélik úgy, hogy a migránsok érkezésével nő a terrorista merényletek kockázata Európában, amelyeket az Iszlám Állam követhet el.

Vasile Dancu szociológus, a felmérést végző kutatóintézet elnöke a Digi 24 hírtelevíziónak elmondta: a románok viszonylag magas empátiával viszonyulnak a bevándorlókhoz, mert sokaknak családtagjai maguk is bevándorlók Nyugat-Európában.

A felmérés 1482 személy megkérdezésével készült augusztus 28. és 31. között.

mti



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."