Szabályos feliratot követel a helyi rendőrségtől a prefektus

Szabályos kétnyelvű feliratozásra szólította fel a helyi rendőrséget a prefektus, ellenkező esetben 5000 lejig terjedő bírságot helyezett kilátásba.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
tuzolto

Mindig is tűzoltó szerettél volna lenni?

Most teljesülhet az álmod, ha követed ezeket a...
magashegyek

Hegyi túrázók, figyelem!

A magas hegyekben hó és fagy várható a hétvégén.
wizzair

Bombahír az egyik Wizzair-gépen

Kényszerleszállást hajtottak végre a bukaresti...

HelyiRendorseg-1
Az ominózus kép
szerkesztoÍRTA: UH.RO
2015. szeptember 03., 06:15
1 hozzászólás. 

Múlt héten nacionalista indulatoktól fűtött vita alakult ki internetes fórumokon és a médiában arról, miért olvasható magyarul a Helyi Rendőrség felirat a székelyudvarhelyi rendfenntartók gépkocsijának egyik oldalán. Mint kiderült, a jármű másik három oldalán románul szerepel a felirat.

Jean-Adrian Andrei, Hargita megye prefektusa szerint a rendőrségi autón alkalmazott váltakozó nyelvű feliratozás szabálytalan.

Rámutatott: a közigazgatási kétnyelvűség csak úgy szabályos, ha a kisebbségi nyelvű felirat a "hivatalos román szöveg" alatt jelenik meg azonos méretű betűkkel.

László Szabolcs, a székelyudvarhelyi helyi rendőrség vezetője a Mediafax hírügynökségnek úgy nyilatkozott: a gépkocsi feliratozásakor a kétnyelvűség mellett a láthatóság szempontját is figyelembe vették, mert a "Politia Locala Odorheiu Secuiesc - Helyi Rendőrség Székelyudvarhely" felirat csak olvashatatlanul apró betűkkel fért volna ki az autóra.

Bunta Levente polgármester a prefektusi felszólítást kommentálva megjegyezte: a prefektus valójában három magyar és csak egy román feliratot hiányol. Úgy vélte, nagyobb rugalmasságra és több bölcsességre volna szükség a hatóságok részéről az anyanyelv és a közösségi jelképek használatát érintő ügyekben.

Az ügy publicitását kihasználva Bogdan Diaconu magyarellenességéről elhíresült független képviselő, a Szociáldemokrata Párt volt tagja hétfőn - saját megfogalmazása szerint - "a magyar feliratok betiltásáról" szóló törvénytervezetet terjesztett a parlament elé.

Az Adevărul című lap szakértőktől is magyarázatot kért, hogyan ébreszthette fel a nacionalista indulatokat a rendőrautón szereplő magyar feliratról közölt fotó. Vasile Dâncu szociológus, a PSD volt kisebbségügyi minisztere szerint azért tekintették sokan "sértésnek" a feliratot (amely egyébként a gépkocsi másik három oldalán románul olvasható), mert úgy vélték, egy "román jelképet" ért támadás, hiszen a rendvédelmi szerveket az állam egyik fontos jelképének tartják.

Az önkormányzat által finanszírozott helyi rendőrség nem a belügyminisztérium kötelékében működő országos rendőrség helyi szerve, hanem attól függetlenül, a polgármesteri hivatal alárendeltségében fejti ki rendfenntartó tevékenységét.

mti



1 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat
avatar
taylor
2015-09-03 12:05:38
Álljatok a sarkatokra
A magyar sajtó bátran megkérdezhetné a prefektustól hogy az etnikai arányok érvényesülnek-e a prefektusok, ügyészek, rendőrök, katonák, tűzoltók és egyéb államhatalmi szerveknél történő alkalmazáskor? a magyar nyelvű ügyintézésre és feliratozásra is rákérdezhetnének. A magyar politikusokkal szemben nagyon bátrak vagytok, de miért csak velük?

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."