Az RMDSZ a kormány ellen voksol a bizalmi szavazáson

Kedden szavaznak az ellenzéki liberálisok által beterjesztett bizalmatlansági indítványról, amelynek elfogadása esetén Victor Ponta kormánya megbukik.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
tuzolto

Mindig is tűzoltó szerettél volna lenni?

Most teljesülhet az álmod, ha követed ezeket a...
magashegyek

Hegyi túrázók, figyelem!

A magas hegyekben hó és fagy várható a hétvégén.
wizzair

Bombahír az egyik Wizzair-gépen

Kényszerleszállást hajtottak végre a bukaresti...

Kelemen Hunor
Fotó: Kakasy Botond
szerkesztoÍRTA: UH.RO
2015. szeptember 29., 05:59
0 hozzászólás. 

Az RMDSZ a kormány ellen fog voksolni a keddi bizalmi szavazáson a román parlamentben - jelentette ki hétfőn Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke.

Az RMDSZ képviselőházi és szenátusi frakcióinak hétfői döntését ismertetve Kelemen Hunor kifejtette: a szövetség ugyan nem ért egyet az indítvány szövegével, amely kizárólag a miniszterelnök bírósági ügyéről szól, de ellenzéki pártként a kormány ellen fognak szavazni. Pontát többrendbeli okirat-hamisítás, pénzmosás és adócsalásban való bűnsegédlet vádjával állította bíróság elé a korrupcióellenes ügyészség.

Hangsúlyozta: a frakcióban a többség által támogatott döntés szerint a szövetség törvényhozói nem a bizalmatlansági indítvány szövege mellett fognak szavazni, hanem a kormány ellen. Hozzátette: az RMDSZ azért tartja szükségesnek álláspontja árnyalását, mert úgy véli, hogy az ügyészség által megfogalmazott vádak nem képezhetik egy parlamenti bizalmatlansági indítvány tárgyát. Erről az ügyről nem szavazhatna a parlament - tette hozzá -, hiszen a bíróság dolga tisztázni Ponta ügyét. Másodsorban a bizalmatlansági indítvány intézménye a kormány és nem a miniszterelnök ellen irányul, a liberálisok által beterjesztett szöveg viszont csak Ponta ügyéről szól - hangoztatta Kelemen Hunor az RMDSZ fenntartásait. Közölte: ezért nem található RMDSZ-es törvényhozó neve a bizalmatlansági indítványt kezdeményező képviselők és szenátorok névsorában.

Ugyanakkor kiemelte, hogy az RMDSZ ellenzéki politikai erő, és parlamenti pozíciójának megfelelően következetes akar lenni, ezért döntöttek úgy, hogy a kormány ellen szavaznak.

Hozzátette, hogy a hétfői döntés javaslat erejű, nem kötelező érvényű, de a frakciószabályzat egyik cikkelye szerint a többségi döntések tiszteletben tartása kötelező. "Ez javaslat, de meggyőződésem, hogy a frakció tagjai azt teszik, amit megbeszéltünk. Fegyelmezett frakció a miénk" - mondta újságíróknak az RMDSZ elnöke.

A parlamentben kedden vitatják meg az ellenzék bizalmatlansági indítványát, amelyről voksolnak is titkos szavazással. Elemzők arra számítanak, hogy a Ponta-kormány túléli ezt az újabb bizalmi szavazást, miután legutóbb júniusban nyert meg hasonló politikai csatát. Akkor 84 szavazata hiányzott az ellenzéknek a kormánybuktatáshoz.

mti



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."