Az RMDSZ jelöltje nyerte a marosvásárhelyi magyar előválasztást

Soós Zoltán nyerte meg a vasárnapi előválasztását, és ő lehet a magyarság polgármesterjelöltje a 2016-os önkormányzati választásokon.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
tuzolto

Mindig is tűzoltó szerettél volna lenni?

Most teljesülhet az álmod, ha követed ezeket a...
magashegyek

Hegyi túrázók, figyelem!

A magas hegyekben hó és fagy várható a hétvégén.
wizzair

Bombahír az egyik Wizzair-gépen

Kényszerleszállást hajtottak végre a bukaresti...

SoosZoltan
Soós Zoltán
szerkesztoÍRTA: UH.RO
2015. október 12., 10:07
0 hozzászólás. 

Soós Zoltán a szavazatok 62,04 százalékát szerezte meg. Az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) jelöltje, Portik Vilmos 28,9 százalékos támogatottságot ért el. A harmadik jelöltre, a független Barabás Miklósra a választók 8,83 százaléka szavazott.

Az RMDSZ, az EMNT és az MPP márciusban kötött megállapodása szerint valamennyi párt az előválasztást megnyerő jelölt mögé sorakozik fel az önkormányzati választáson. A pártok egybecsengő álláspontja szerint ugyanis csak a magyarság közös jelöltje válthatja le tisztségéből a várost 2000 óta vezető Dorin Florea polgármestert.

Az előválasztások választói névjegyzékére a marosvásárhelyi magyar szavazópolgárok mintegy negyedrésze vétette fel magát. A regisztráltaknak azonban csak mintegy 40 százaléka élt a szavazati jogával.

Soós Zoltán az eredményhirdetés után kijelentette, máig az RMDSZ jelöltje volt, holnaptól minden változást akaró marosvásárhelyi magyar emberé. "Célom, hogy Marosvásárhely egy élhető város legyen, egészséges, ahol nincsenek etnikai konfliktusok, és ahol a magyarság újra otthon érezheti magát" - jelentette ki a politikus. Hozzátette, továbbviszik a politikai alakulatok közötti összefogást. "Közös ellenfelünk a polgármester, aki elszigetelte a várost, és egymás ellen hangolta a magyar és a román közösséget" - fogalmazta meg Soós Zoltán, aki az RMDSZ mellett a jelöltet nem állító Magyar Polgári Párt (MPP) támogatását is élvezte.

Portik Vilmos az eredményhirdetés utáni sajtótájékoztatón gratulált a győztesnek, de hozzátette, tőle függ, hogy Marosvásárhely is győztese lesz-e az előválasztásnak. Az alulmaradt jelöltek eredményeit összeadva kijelentette: "a marosvásárhelyiek csaknem negyven százaléka mondott nemet az RMDSZ-es pártpolitikára". Úgy vélte, ez figyelmeztető jel az RMDSZ számára.

Portik Vilmos szerint az előválasztás győztesének elsősorban a saját pártján belül kell meggyőznie a kételkedőket arról, hogy "Marosvásárhely akkor válik az előválasztás nyertesévé, ha létrejön a mindenkit befogadó, jogilag is jegyzett választási koalíció". Emlékeztetett arra, hogy az EMNP számára ez az egyetlen elfogadható megoldás a közös indulásra, de erről mindeddig az RMDSZ ellenállása miatt nem született egyezség.

A független Barabás Miklós a Transindex portálnak azt nyilatkozta, hogy gratulál a győztesnek. Eredményét azzal magyarázta, hogy azt egy kis kampánycsapat segítségével, mindenféle politikai háttér és támasz nélkül érte el. Arról, hogy a továbbiakban miként fog viszonyulni a nyerteshez, azt mondta, indulásakor sem volt arról szó, hogy támogatni fogja azt a személyt, aki megnyeri az előválasztást.

A történész végzettségű 41 éves Soós Zoltán nyolc éve vezeti a Maros Megyei Múzeumot, 2012 óta az RMDSZ önkormányzati képviselője, nős, öt gyermek édesapja.

Marosvásárhelyen él az erdélyi városok között a legnagyobb, mintegy 58 ezer fős magyar közösség, amely a 2011-es népszámláláson az összlakosság 43 százalékát tette ki. A korábban magyar többségű városban a magyarság az 1990-es etnikai konfliktus által gerjesztett kivándorlási hullám nyomán került kisebbségbe. A város élére 2000-ben került először szabadon választott román polgármester az azóta háromszor újraválasztott Dorin Florea személyében.

mti



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."